Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Renar kan inte äta sten, Kålle

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har i en intervju sagt att Socialdemokraterna älskar gruvor. ”Detta uttalande gladde styrelseordförande för gruvbolaget ­Beowulf, men inte oss samer”, skriver debattören.
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) har i en intervju sagt att Socialdemokraterna älskar gruvor. ”Detta uttalande gladde styrelseordförande för gruvbolaget ­Beowulf, men inte oss samer”, skriver debattören. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Sveriges nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson säger att han älskar gruvor. Det uppstår en känsla av hopplöshet när vi samer alltid ska behöva kämpa i motvind, skriver Elin Nejne, vice ordförande SSU Väster­botten.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För ungefär en vecka sedan valdes Magdalena Andersson (S) till statsminister och samtidigt pågick Sametingets plenum i Kiruna. Det är andra sammanträdet sedan valet i maj, men i rummet fanns en oro bland ledamöterna om arbetet med samiska frågor skulle påverkas av en helt ny regering. 

Oron visade sig vara mer befogad än så. Samma dag som nya ­regeringen tillträdde säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) i en intervju att Socialdemokraterna älskar gruvor. Det gjorde att gruvbolaget Beowulf minings aktie steg kraftigt. Beowulf står bakom planerna på den omdiskuterade gruvan Kallak i Jokkmokk och den ligger nu på näringsministerns bord. 

Detta uttalande gladde styrelseordförande för bolaget, men inte oss samer.

En eventuell Kallakgruva är ett orosmoment för berörda same­byar. I området där gruvan planeras finns just nu renbetesmarker som kommer delas itu av gruvhål. Detta omöjliggör traditionell renskötsel och renarnas naturliga vanor störs. De får inte heller tillgång till sin naturliga föda. Renar kan inte äta sten. 

Därmed är det inte konstigt att samebyarna känner sig maktlösa vid processen att tillsätta ny gruvverksamhet. Det bjuds in till samråd och görs utredningar, men vad än utredningarna visar finns en stark vilja hos gruvbolagen att driva igenom de ändå och därför är det tydligt att ett uttalande från näringsministern att älska gruvor är problematiskt. 

Det uppstår en känsla av hopplöshet när vi samer alltid ska behöva kämpa i motvind. Medan beslut tas i Stockholms finrum kämpar renskötarna för livet i renskogen. Det är uppenbart att samer själva inte får möjligheten att påverka beslut som berör deras nu- och framtid. Därför ska seriösa samråd göras med berörda samebyar när det planeras att exploateras på renbetesmarker. 

En studie från Stockholm Environment Institute visar att en gruva i Boliden fortfarande påverkar samebyns förutsättningar för renskötsel trots att den lades ner 1988. Det finns tydliga skador på grund av gruvdriften som markförluster och betesskador samt vägen som drogs på ett tidigare väglöst land har lett till att renarna har svårt att finna betesro. Detta ger i sig konsekvenser då det krävs hårdare arbete samt mer ekonomiska medel, vilket leder till stress och oro hos renskötarna. Det skapar grogrunder för psykisk ohälsa.

Socialdemokraterna måste backa. Vi ska skydda vårt urfolk och stå upp för de samiska rättigheterna genom att följa de internationella konventioner som beslutats om. Därför är det nu regeringens uppgift att bjuda in Sametinget till möte för att skapa en naturlig kontakt och ge ledamöterna samtalsmöjligheter. Det är viktigt att Socialdemokraterna tar ställning för mänskliga rättigheter som är en brinnande politisk fråga. För hur kan en gruva värderas högre än samers rättigheter samt traditionell och kulturell överlevnad?