Opinion
Debatt: Regeringen satsar stort på naturvård
Dagens ETC
Det är tydligt att mycket mer behövs för att stoppa utarmningen av biologisk mångfald, men det är också tydligt att regeringen gör positivt avtryck i naturvårdspolitiken, skriver Stina Bergström (MP) i en debattreplik.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Robert Svensson menar i en debattartikel (Dagens ETC 8/5-2016) att regeringen sviker miljön och kritiserar framförallt regeringens naturvårdsinsatser.
Jag uppskattar debattörens engagemang för naturvård men Robert Svensson verkar inte se de naturvårdsframgångar som faktiskt har åstadkommits hittills. Med Miljöpartiet i regeringen har anslagen till skydd och skötsel av natur ökat med nästan en miljard kronor per år. Samtidigt höjs anslaget till markägare för frivilliga avsättningar och Svenska artprojektet, som kartlägger och sprider information om Sveriges mindre kända arter, får 15 miljoner kronor. Dessa naturvårdssatsningar innebär att vi kommer att få mer artkunskap, fler naturreservat och att områdena kommer att bli mer attraktiva att besöka.
Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?
Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.
Redan under 2015 deklarerade regeringen att vi var tvungna att flytta fram några satsningar som var planerade 2016 tillfälligt till 2017. Bakgrunden var att regeringen ansåg att det behövdes åtgärder för att klara det så kallade utgiftstaket 2016. Detta innebar att en del av den ökning av anslaget till skydd av värdefull natur – 250 miljoner kronor – flyttades fram ett år. Det är därför det kan se ut som att anslagen minskar. Resurserna som var avsedda för 2016 finns alltså kvar men de läggs istället till som en tillfällig höjning 2017 och får användas först då.
Jag är stolt över de framsteg vi åstadkommit hittills i regeringen. Forskare menar emellertid att den utrotning av arter som pågår i dagsläget är den största i mänsklighetens historia. Förlusterna är allvarliga. De hotar att leda till att hela ekosystem förändras dramatiskt. Detta är någonting alla måste ta på stort allvar – inte bara vi miljövänner. Det är tydligt att mycket mer behövs för att stoppa utarmningen av biologisk mångfald, men det är också tydligt att regeringen gör positivt avtryck i naturvårdspolitiken.