ETC Malmö
Debatt: Regeringen borde förbjuda kärnvapen på svensk mark
ETC Malmö
Det är hög tid för den svenska regeringen att arbeta för en värld utan kärnvapen, och de kan gott börja med att förbjuda kärnvapen på svensk mark. Det skriver Kvinnor för freds Ingela Mårtensson.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
Den första atombomben fälldes den 6 augusti 1945 över Hiroshima. Allt sedan dess har fredsrörelsen i hela världen kämpat för att förbjuda dessa allt liv-utplånande kärnvapen. I dag finns det 16 000 kärnvapen varav 2 000 kan avfyras omedelbart. Washington och Moskva tävlar om stridsberedskap. Nya kärnvapenstater har tillkommit – Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Spänningen har överförts också till Norden med militära krigsspel, inte minst i Norrbotten. För Nato är försvaret av de baltiska länderna det centrala. Estland, Lettland och Litauen är Nato-medlemmar.
Genom Värdlandsavtalet med Nato som Sveriges riksdag godkände i maj i år och som trädde i kraft 1 juli öppnar Sverige sitt land för stationering av Natotrupper och Natovapen, inklusive kärnvapen.
Men det är fullt möjligt att bidra med att stoppa kapprustningen och arbeta för en kärnvapenfri värld. Det finns tre vägar:
1. Genomför en lag om förbud mot kärnvapen på svenskt territorium.
2. Driv kravet om en kärnvapenfri zon i Norden.
3. Sätt en tidsplan för genomförande av att åstadkomma en kärnvapenfri värld. Beslutet togs redan år 2000 på ickespridningskonferensen (NPT) men togs aldrig itu med.
En regering kan bevilja eller vägra tillstånd för införsel av kärnvapen utan att fråga riksdagen. Ett sådant juridiskt bindande förbud har Finland och även Nya Zeeland. Åtta kärnvapenfria zoner finns redan, de omfattar hälften av jordens landområden. En kärnvapenfri zon i Norden är en åtgärd för att förhindra kärnvapenmakternas tillträde till svenskt territorium.
Vi uppmanar den svenska regeringen att ta initiativ mot kärnvapenkapplöpningen för vår och världens säkerhet.