Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Regeringen bör investera stort inom infrastruktur

Dagens ETC

Regeringen borde ta chansen att agera istället för att förvalta och reagera, skriver Gabriel Rindborg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Infrastrukturen har på många sätt varit grunden för tillväxten under en stor del av 1900-talet. Det handlar om allt från utbyggnaden av ett modernt vägnätverk, till miljonprogrammen och Stockholms tunnelbanesystem. Dessa projekt har sysselsatt tusentals, löst kriser och öppnat nya vägar för samhällets utveckling.

Större infrastrukturprojekt, med långsiktighet, är en grundläggande funktion som en framåtinriktad statsapparat investerar i, oavsett om de som styr ser sig själva i makten om 4 eller 50 år.

På 60-talet var investering i infrastruktur uppe på 4 procent av BNP, nu ligger den på omkring 1,5 procent. Med det i åtanke är det inte så underligt att vi befinner oss i en bostadskris eller att man inte har byggt en ny tunnelbanestation i huvudstaden sedan 1994. Om vårt samhälle ska hålla sig konkurrenskraftigt måste det göras stora investeringar igen och med den tillväxt som förväntas finns det inget bättre läge än nu.

Dags att tänka stort igen

Förvånansvärt nog verkar det inte vara vad regeringen vill göra. Istället, såsom under regeringarna Reinfeldt och Persson, tycks man nöja sig med att bli administratörer av det befintliga, utan större åtanke till något längre fram i tiden än cirka åtta år, vilket verkar vara den nya trenden när det gäller hur länge en regering klarar att hålla sig kvar i sin ställning.

Av alla partier i riksdagen borde Socialdemokraterna vara det som är mest intresserat av stora statsfinansierade projekt som gynnar alla. Ändå så vacklar de. Inte så konstigt att man tappar väljare och medlemmar.

Nu kanske det är dags att tänka stort igen; ett halvmiljonsprogram, ett nytt transportsystem, världens snabbaste internet. Det finns så mycket som kan göras, som borde ha gjorts, som bör göras. Stora långsiktiga investeringar i framtidens infrastruktur gynnar inte bara en fortsatt tillväxt som den vi nu upplever, utan också en fortsatt konkurrenskraft, nya jobb och en ökad inflation utan noll- eller minusränta. Regeringen borde ta chansen att agera istället för att förvalta och reagera.