Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Reformisterna behövs mot den nyliberala politiken

Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides är grundarna av Reformisterna.
Socialdemokraternas Sara Karlsson, Daniel Suhonen och Markus Kallifatides är grundarna av Reformisterna. Bild: Foto: Henrik Montgomery / TT

Dagens ETC

”I debatt­erna innan valet hördes nästan ingenting om att minska klyftorna.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Dagens ETC publicerades nyligen en artikel där man har intervjuat ledande socialdemokrater och frågat dem vad de tycker om den nya vänsterrörelsen, Reformisterna, inom partiet. Där svarar bland annat Emilia Bjurgren att hon ”tycker att det är fel att säga att har gått åt höger”, och det uttrycks i princip av flera av de intervjuade att Reformisterna är en onödig organisation byggd på felaktiga grunder.

Samtidigt presenterar den nya regeringen att man ska avskaffa Arbetsförmedlingen, slopa värnskatten och införa marknadshyror. Under valrörelsen var den enda reformen man föreslog ”familjeveckan”. I debatterna innan valet hördes nästan ingenting om att minska klyftorna, faktum är att det kändes som att man var rädd för att uttala sig socialdemokratiskt. Att förneka att Socialdemokraterna har tappat sin ideologiska inriktning känns för mig verklighetsfrånvänt, och det är just för det ideologiska som en grupp som Reformisterna behövs för att få igång debatten igen.
 


Kanske är det så att kompromisser ibland är nödvändiga inom politiken och att januariavtalet var nödvändigt för att stoppa Sverigedemokraterna från att få inflytande. Men då glömmer man att större delen av SD:s väljarbas utgörs av besvikna socialdemokrater, och att ett S som inte tappat sina väljare till ett mer ideologiskt stabilt och beslutsamt parti aldrig skulle behöva göra upp om de 73 punkterna som står i avtalet med Centern och Liberalerna.

Det jag och många andra känner är att högersvängen och det ideologiska tappet inte bara har gjorts plötsligt i och med januariavtalet, utan att det är något som har skett gradvis under flera år. För att vi inte ska komma i samma position som i det här valet så behöver vi återuppta en ideologisk debatt inom partiet. Inom SSU vet jag till exempel att många ångrar att man stödde förslaget för ökad övervakning inom skolan, ett tydligt exempel på att vi dragits med för mycket i debatten utanför partiet.

Allt handlar dock inte om sakpolitik. I Stefan Löfvens tal under Almedalen 2018 nämner han “extremister från både höger och vänster” som något vi bör bekämpa, trots att det enda som växer ute i världen är högerextremismen. Under valrörelsen handlade allting om att svara på kritiken från andra partier gentemot S+MP-regeringen: Minska vårdköerna, öka säkerheten och förbättra pensionerna. Alla dessa frågor är såklart viktiga, men ingenstans känner man någon större vision.

Under valrörelsen gick inte S ut med en egen radikal klimatpolitik, bostadspolitik eller omfördelningspolitik. Istället förlitade man sig nästan helt och hållet på det ytliga, och det har man gjort länge. Då blir risken att man tappar kontroll över sin ideologi och att man lockas över åt det hållet som debatten går i samhället, vilket på senare tid varit åt höger.

Man tror att det är det som kommer att leda till att man lockar väljare, men det är på det ideologiska planet som Sverigedemokraterna, Centern och Vänsterpartiet har vunnit mark genom att stå fast vid sina åsikter, och det är där en grupp som Reformisterna kan göra skillnad genom att få igång debatt och drömmande inom Socialdemokraterna, så att man åter får igång opinionen och undviker en situation där man tvingas göra upp med nyliberala partier som vill inskränka på arbetarnas rättigheter.