Hoppa till innehållet

ETC Uppsala

Debatt: Reducera oss inte till kunder

”Gemensamma lokaler inom Studenstaden har en lång historia. Lokalerna har genom åren gett studenterna en lite bättre levnadsstandard och dessutom varit viktiga punkter för hyresgästföreningarna att samlas kring”, skriver debattören.
”Gemensamma lokaler inom Studenstaden har en lång historia. Lokalerna har genom åren gett studenterna en lite bättre levnadsstandard och dessutom varit viktiga punkter för hyresgästföreningarna att samlas kring”, skriver debattören. Bild: Bild: Tor Johnsson/SvD/TT

ETC Uppsala

Den 2/6 meddelade Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäders (HUS) styrelse att de nått en överenskommelse med Studentstaden rörande de gemensamma lokaler som HUS hyr av Studentstaden. Överenskommelsen innebär att allmännyttiga Studentstaden, som är en del av Uppsalahem, avser att till hösten avlägsna, i princip, samtliga gemensamma lokaler som i dagfinns på Djäknegatan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.

Det handlar om nio gästrum, två festlokaler, ett pingisrum, en expedition, fyra studierum och en bastu. Boende på Djäknegatan skulle alltså förlora sina lokaler, och som ersättning kommer de i stället få betydligt färre lokaler på Väktargatan. En förändring som alltså även drabbar boende på Väktargatan. Redan inledningsvis när förslaget lades fram sade vi från Hyresgästföreningen Djäknegatan och Väktargatans förtroenderåd att detta på ett orättvist sätt drabbar de boende och oss som föreningar. Vi anser att det ligger i själva grundtanken med husen på Djäknegatan att lokalerna ska användas av och för hyresgästerna. Det är lokaler som onekligen används och skapar en möjlighet för de boende att själva bestämma över platsen som de bor på.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Gemensamma lokaler inom Studenstaden har en lång historia. Lokalerna har genom åren gett studenterna en lite bättre levnadsstandard och dessutom varit viktiga punkter för hyresgästföreningarna att samlas kring. Studentstaden har också under alla år, som husen på Djäknegatan stått, gett hyresgästerna möjligheten att utnyttja lokalerna. Det framstår för oss fortfarande som ett mysterium varför ett allmännyttigt bolag vill förändra just systemet på Djäknegatan. Fastighetschef Mathias Lantz uppgav till SVT Uppsala (23/5) att det handlar om att “inrymma andra saker som ger ett mervärde för våra kunder”. Vad är dessa andra saker? Vad är det för värden som inte redan ges till de boende igenom lokalerna i dag? Och varför är de boende reducerade till kunder för Studentstaden?

De gemensamma lokalerna används frekvent både på Djäknegatan
och Väktargatan. Vi är två ideella föreningar med medlemmar som på sin fritid ser till att lokalerna hyrs ut, är snygga och sköts väl. Det är inte alltid vi hinner med allt på vår fritid, men vi upplever det också som en otrolig fördel att ha dessa lokaler i våra områden. Det ger oss möjligheten att i viss utsträckning själva bestämma över platsen där vi bor. Vi har fortfarande svårt att förstå varför Djäknegatan, och indirekt Väktargatan, är de områden Studentstaden vill förändra till den här graden. I och med att det handlar om bostäder som ägs av ett kommunalt bolag, undrar vi också vad stadens politiker egentligen menar när de pläderar för “en levande stad”? Vi anser i allra högsta grad att våra områden levandegörs med hjälp av de gemensamma lokalerna. På vilka sätt är det Uppsala ska vara levande?

Vi vill behålla lokalerna som det fungerar i dag! Lokalerna är ovärderliga för oss som hyresgäster och skapar gemensamma punkter för oss som hyresgästföreningar. Låt inte Studentstaden ta ifrån oss våra lokaler! Om du bor i något av de berörda områden, var med oss i kampen! Om du hyr, engagera dig i din hyresgästförening! Vi som bor i Uppsala, låt oss bygga en stad som är levande på flera sätt!

Ämnen i artikeln