Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Rättvis handel ett viktigt verktyg för att uppnå en hållbar värld

Dagens ETC

I dag inleds Miljöpartiets kongress i Karlstad med global hållbar utveckling som tema. Fairtrade Sverige uppmanar konsumentminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin att inom ramen för arbetet med Agenda 2030 tillsätta en referensgrupp med fokus på rättvis handel, skriver Magdalena Streijffert.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Imorgon är det World Fair Trade Day, en internationell dag då arbets- och levnadsvillkoren för de människor som odlar och producerar våra varor uppmärksammas världen över. Fairtrade Sverige släpper idag en rapport om hur rättvis handel behöver vara ett viktigt verktyg för att lyfta människor ur fattigdom. Med rapporten vill vi uppmana konsumentminister Per Bolund (MP) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) att på Miljöpartiets kongress nu till helgen besluta om att arbeta för att tillsätta en referensgrupp inom ramen för Agenda 2030-arbetet med fokus på rättvis handel.

I september 2015 beslutade FN och världens ledare om 17 nya hållbarhetsmål för att utrota fattigdom i världen. Nu påbörjas det viktiga arbetet för att implementera dessa mål inom ramen för Agenda 2030. Sveriges regering har uttryckt en vilja att vara ledande i detta arbete och en av de frågor där Sverige har stor trovärdighet är frågor om anständiga arbetsvillkor för alla.

Det finns redan idag ett stort engagemang hos Sveriges konsumenter för dessa frågor, exempelvis ökade försäljningen av Fairtrade-märkta produkter med 19 procent förra året och i Eurobarometern svarade 82 procent av de svenska konsumenterna att de är beredda att betala mer för en produkt om de som odlat varan fått schysta arbets- och levnadsvillkor.

Men engagemanget bland svenska konsumenter måste kompletteras med att svenska beslutsfattare tar ansvar för att främja en mer rättvis handel. Regeringen har en ambition, genom initiativ från konsumentminister Per Bolund, att bli världens första föregångsland för rättvis handel. Fairtrade Sverige ser fram emot förslag för hur politiken kan underlätta för konsumenter att göra hållbara val, men än viktigare att arbetet som spänner över flera områden blir en prioriterad del av Agenda 2030-arbetet.

Fairtrade International har utsetts till en av EU-kommissionens strategiska partners de kommande fem åren med arbetet att förbättra levnadsvillkoren för odlare och anställda runt om i världen. Med den rapport vi släpper idag vill vi visa på hur rättvis handel och Fairtrade kan bidra till att uppnå flera av de 17 mål som världens ledare satt upp. Vissa av målen är mer relevanta än andra, framförallt de mål som direkt berör internationell handel och konsumtion. Med rättvis handel som verktyg och genom företagsinitiativ och lagstiftning kan attityder ändras och visionen i Agenda 2030 nås: En hållbar värld fri från fattigdom.

I helgen inleds Miljöpartiets kongress i Karlstad med Global hållbar utveckling som tema och med Agenda 2030 i fokus. Fairtrade uppmanar konsumentminister Per Bolund och biståndsminister Isabella Lövin att inom ramen för arbetet med Agenda 2030 tillsätta en referensgrupp med fokus på rättvis handel.  Vi tror att en bättre värld är möjlig, en värld där mänskliga rättigheter respekteras och där alla har schyssta arbets- och levnadsvillkor.