ETC Göteborg
Debatt: Rätten att vara sig själv även som äldre
ETC Göteborg
Äldre är ingen homogen grupp. Vi blir inte mer lika varandra i takt med att viåldras.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Göteborg ska vara en stad för alla. Därför arbetar vi aktivt för att bryta normer och fördomar som utestänger människor.
Göteborg har redan kommit långt i att bli en öppen och inkluderande stad. I en undersökning om hbtq-personers livssituation gjord av RFSL rankas Göteborg som nummer ett bland Sveriges kommuner. Ett arbete som nu även ska komma våra äldre till del.
Vårt samhälle bygger på föreställningen att alla är heterosexuella, att det bara finns två kön och att bara kvinnor och män blir kära i varandra. Dessa normer är ännu starkare för äldre som är uppvuxna i en tid då homosexualitet var skamligt eller till och med sjukdomsklassat. Äldre hbtq-personer har ofta kämpat ett helt liv emot stigmatisering och diskriminering. De har levt under ett större förtryck än yngre generationer och har ett stort behov av att bli synliggjorda. Därför är det viktigt att vi kan tillgodose deras önskemål i framtiden. Vi som arbetar med äldrefrågor måste på ett bättre sätt möta äldre hbtq-personers behov.
Huruvida äldre tillhör eller frångår normen ska inte påverka kvaliteten på omsorgen. Alla äldre har rätt till en god omsorg samtidigt som de ska kunna känna sig trygga och vara öppna med sin sexualitet eller könsidentitet.
Äldres möte med stadens verksamheter ska präglas av respekt för individens integritet. Att utbilda stadens verksamheter i normkritik och att motverka diskriminering är avgörande för att kunna ge en god omsorg.
Vi i rödgrönrosa styret i Göteborg satsar nu särskilt på grupp-en äldre och utreder under 2016 förutsättningarna för ett äldre-boende med hbtq-inriktning. Att ha en hbtq-inriktning kan vara ett sätt att skapa en trygg boendemiljö för en grupp som ofta blivit osynliggjorda. Äldre ska inte behöva gå in i den garderob som de kämpat hela sitt liv för att slippa.
Vi kommer även inleda ett arbete med att hbtq-diplomera delar av äldreverksamheten. Det finns idag utmärkt utformade sätt att diplomera offentlig verksamhet för att skapa ett bättre bemötande. Det ska staden ta del av. Äldre ska inte behöva vara hetero för att passa in i äldreomsorgen.
Äldre är ingen homogen grupp. Vi blir inte mer lika varandra i takt med att vi åldras trots att vi ibland lever med den föreställningen. Det är av stor vikt att vi har äldreboenden som fångar upp den mångfald som finns även hos äldre. Äldreomsorgen ska anpassas efter behov, men också utifrån hur vi är som människor.
Vår vision är att ha en jämlik och inkluderande äldreomsorg där alla ska ha rätten att vara sig själv, även som äldre!