ETC Stockholm
Debatt: Rätt till heltid krävs för självförsörjning
ETC Stockholm
Att arbeta heltid är ofta avgörande för att inte behöva vara ekonomiskt -beroende av en annan person. I dag är en stor andel av de som arbetar -deltid kvinnor. Många gör det ofrivilligt eftersom det är vanligt att arbetsgivare försöker använda timanställda som ett sätt att spara in på timmar och undvika fasta heltidsanställningar. Som en av Sveriges största arbetsgivare har vi i Stockholms stad valt att arbeta för att bryta det här mönstret. Vi har infört rätt till heltid för kommunens anställda och nu börjar vi märka resultaten.Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.
Att arbeta heltid har mycket stor betydelse för den enskildas ekonomi och innebär att möjligheten att vara självförsörjande blir större. 2013 arbetade 30 procent av alla kvinnor deltid. Det är ett av skälen till varför kvinnor i genomsnitt hade 66 procent av mäns pension år 2012. Deltidsarbete är en kvinnofälla och den ekonomiska ojämställdheten mellan kvinnor och män följer oss hela livet. Det krävs ett målinriktat arbete för att komma till rätta med den situationen.
För den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm är personalfrågorna viktiga. Vi arbetar aktivt för ett mer jämställt arbetsliv och då är möjligheten att jobba heltid en av de allra viktigaste åtgärderna. Under 2015 fick hundratals av kommunens anställda med ofrivillig deltid möjlighet att börja arbeta heltid och arbetet fortsätter med att erbjuda fler att gå upp i tid. Kungsholmens stadsdel gick i förra veckan ut och meddelade att de nu inför en heltidsgaranti för sina anställda. Det vill säga att om du arbetar deltid för kommunen på Kungsholmen och vill gå upp till heltid så ska du få det. Även på Södermalm pågår ett lyckat arbete med att se till att personer som arbetat ofrivillig deltid nu kan gå upp i tid, något som uppskattas både av anställda och av facket.
Att personalen ska orka arbeta heltid är också en stor politisk utmaning. Många yrken, till exempel inom äldreomsorgen och i förskolan, är tunga och arbetsvillkoren är ibland för dåliga för att orka med en heltidstjänst. Därför är det oerhört viktigt att vi parallellt med att införa möjligheten att arbeta heltid också arbetar systematiskt med att förbättra arbetsvillkoren. I Stockholm är det arbetet mycket högt prioriterat. Bland annat görs just nu ett stort arbete för att förbättra arbetssituationen i hemtjänsten där dagens detaljsstyrda system ska gå över till ett med mer inflytande och bättre arbetsmiljö för personalen.
Ett jämställt arbetsliv är en förutsättning för ett jämställt liv. Och hur vi haft det i arbetslivet följer även med oss i pensionen. Därför är det extra viktigt att se till att kvinnor erbjuds samma möjligheter som män att försörja sig själva. Stockholm har en feministisk majoritet och vi kommer fortsätta arbeta för ett rättvist arbetsliv. Och resultatet ska märkas i våra anställdas plånböcker och pensionskuvert.