Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Rätt till ett rimligt liv

"I Göteborg har vi sagt ett tydligt nej till ett förbud mot tiggeri. Här förbjuder vi inte fattigdom", skriver Mariya Voyvodova (S).
"I Göteborg har vi sagt ett tydligt nej till ett förbud mot tiggeri. Här förbjuder vi inte fattigdom", skriver Mariya Voyvodova (S). Bild: Bild: Emil Langvad/TT

ETC Göteborg

Hur ska jag kunna hjälpa alla människor som sitter runt om i staden med utsträckta händer?
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Vi är många som i dessa tider skänker en extra tanke till fattiga, hemlösa, utsatta människor. Vi drabbas av dåligt samvete när vi skyndar förbi med påsar från nyårsrean, fulla av saker vi egentligen inte behöver. Och det där dåliga samvetet kan nog vara bra. Vi kanske väljer annorlunda, lägger en extra 100-lapp i pappmuggen, skänker till välgörande ändamål i stället för att köpa ett par nya handskar. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Men vi vet också att det inte hjälper mer än högst tillfälligt. En småkall måndag på väg till jobbet, eller ljummen aprildag sittandes i parken, är det lätt att drabbas av total maktlöshet. Hur ska jag kunna hjälpa alla människor som sitter runt om i staden med utsträckta händer? Alla EU-migranter som fryser och knäböjer. Då kan det vara bra att påminnas om att det faktiskt görs saker för att förbättra situationen. Att allt inte måste ske på individnivå. I Göteborg har barnen till EU-migranterna rätt att gå i skolan. Det har vi i den rödgrönrosa ledningen sett till. Vi har fattat beslut att skjuta till ytterligare resurser till föreningar som hjälper fattiga EU-medborgare i Göteborg. Göteborgs stad och Bräcke diakoni, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen och Stadsmissionen arbetar tillsammans för att ge stöd till socialt utsatta och hemlösa EU-medborgare, det finns platser där de kan sova, äta, duscha och tvätta sina kläder. Ett nytt center för hemlösa kommer på plats nästa år. 

Många av de fattiga EU-migranterna är romer, en folkgrupp som genom århundraden utsatts för en diskriminering som närmast kan liknas vid apartheidsystemet i Sydafrika. Svenska romer har genom åren tvångssteriliserats, tvångsförflyttats, fördrivits och vägrats skolgång. I dag har vi tagit stora kliv i rätt riktning när det kommer till svenska romers rättigheter. I stället ser vi en stegring av hatet mot de fattiga romer som nu kommer till Sverige, ett ständigt misstänkliggörande av deras syften, höjda röster om förbud och tvångsåtgärder. Grundat i vad som verkar vara en stor vrede mot att tvingas konfronteras med fattigdom. I Göteborg har vi sagt ett tydligt nej till ett förbud mot tiggeri. Här förbjuder vi inte fattigdom. Alla människor har rätt att få sina grundläggande behov tillgodosedda. Även de som inte är uppväxta i Sverige. Ibland verkar det vara oerhört svårt att förstå.

Frågan om hur de utsatta EU-migranterna i Göteborg ska få ett värdigt liv är inte enkel, det är inget som löses i en handvändning. Vi som styr Göteborg jobbar på det. Vi försöker bidra med att skapa drägliga villkor. Vi har en god samverkan med civilsamhället, som spelar en stor roll i arbetet. Dessutom kommer vi att fortsätta att arbeta på alla fronter för att ingen människa ska behöva sitta på stadens gator med utsträckta händer och tomma pappmuggar, beroende av konsumtionsstinna helger och dåliga samveten. 

Ämnen i artikeln