Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Rasistisk retorik döljer verkliga problem

Skribenten upprörs över hur rasistiska tongångar hörs i svensk politik, samtidigt som svenska företag exporterar vapen som senare används i konflikter, vilket tvingar människor att fly till bland annat Sverige.
Skribenten upprörs över hur rasistiska tongångar hörs i svensk politik, samtidigt som svenska företag exporterar vapen som senare används i konflikter, vilket tvingar människor att fly till bland annat Sverige. Bild: Bild: Rahmat Gul/TT

Dagens ETC

Samtidigt som Sverige har en del i det kapitalistiska systemet som tvingar människor till flykt, vägrar politiker att ta ansvar för dess konsekvenser. Det är ohållbart i en tid där det pågår en humanitär kris, det skriver Leila Qaraee, Kvinnors nätverk.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Situationen för flyktingar är oac­ceptabel. Medmänskligheten är som bortblåst och det byråkratiska systemet med bakomliggande politiskt spel förvärrar en redan påfrestande situation. Vi hävdar att medmänskligheten får stå tillbaka.

Migrationsdebatten har de senaste åren kretsat kring frågor om integration, antal kvotflyktingar samt restriktioner. Den dominerande diskursen präglas allt mer av att se invandrare och invandring som problem. Nu senast när Moderater­nas partiledare Ulf Kristersson i en intervju i Sveriges Radio påstår att invandringen har blivit en belast­ning.

Vi håller uppenbart inte med Ulf Kristersson och förfasas över det ut­rymme som ges till denna problem­ formulering. Många har likt oss reagerat på formuleringen och det blir tydligare och tydligare hur Moderaterna frångår sina tidigare löften, för att istället föra fram SD:s rasistiska agenda. Att kollektivt be­ nämna en grupp som en belastning på grund av deras ursprung är inget annat än ren och skär rasism.

Samtidigt pågår en humanitär kris i Europa och Sverige. Amat Levins krönika i DN (05/28) om människors flykt över Medelhavet lyfter en annan sida. Över 800 perso­ner, varav flera är barn, har i år mist sitt liv på en av världens farligaste flyktvägar. Och UNHCR konstaterar att detta sker till stor del på grund av EU:s migrationspolitik. Och här, i ett av Migrationsverkets förvar, försöker en afghansk tjej ta sitt liv på grund av ett utvisningsbeslut. Sverige har tillfälligt stoppat utvis­ningarna till Afghanistan, men hur länge och vad som händer sedan är fortsatt oklart.

Flyktingar har sedan 2015 fått det svårare och svårare och förståelsen från politiskt håll känns nästintill obefintlig. Förhållandena för asylsökande i Sverige är inte humana och bidrar till att skapa problem med såväl integration som psykisk ohälsa och utanförskap. Detta avhjälps inte med en restrik­tivare flyktingpolitik, regelverk om boendeort eller rasistisk retorik utan vi behöver stå upp för mänsk­liga rättigheter, visa medmänsklig­het och öka förståelsen för vad det innebär att vara flykting och söka asyl i Sverige.

Politiker och svenska medborg­ are behöver vakna upp och se Sveri­ges del i det kapitalistiska systemet som bidrar till att människor flyr. Ingen människa väljer att lämna sitt hemland utan anledning. Sve­rige kan inte längre slå ifrån sig sitt ansvar när det kommer till krigs­drabbade.

Sverige är en av världens största vapenexportörer som exporterar vapen till bland andra Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som har sina egna agendor med att sprida förtryck. Dessa vapen skickas sedan vidare till bland annat grup­per som IS eller talibaner i deras krig mot civila.

Ja, så länge vi tjänar på vapen­exporten så kommer det också komma hit personer med trauman. Om man ska vara med i leken så får man leken tåla. Och då behöver samhället en plan för hur vi ska ta hand om konsekvenserna av vår vinst, istället för att som nu, avsäga oss ansvaret för kapitalismens offer.