Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Räkna ihop alla inkomster före skatten dras

Bild: Foto: Isabell Höjman / TT

Dagens ETC

Ingen har ännu tagit upp det för mig ganska självklara i att samla en individs alla inkomsteroch beskatta det samlade beloppet med en och samma progressiva skala.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Skattereform diskuteras överallt. Den finns med som en viktig punkt i JA (januariavtalet); behandlades av ett stort seminarium den 12 februari, ordnat av Arena Idé, med deltagande av forskare, fackliga ledare (för Metall, TCO och SACO), och journalister (Anna Dahlberg och Anders Lindberg); och var föremål för en stor artikel av Kent Werne i Dagens ETC den 14 februari. 

Alla tycks vara överens om att skattesatserna på arbetsinkomster och kapitalinkomster behöver komma närmare varandra. Men ingen har ännu tagit upp det för mig ganska självklara i att samla en individs alla inkomster och beskatta det samlade beloppet med en och samma progressiva skala. Jag har aldrig förstått varför inkomster från kapitalet skulle få en mildare beskattning än inkomster från arbetet. Något vettigt argument för det känner jag inte till. En samlad beskattning skulle vara mer rättvist och enklare, och skulle dessutom minska utrymme för skatteflykt. 

Många förslag finns om sänkta skatter, men få om ökade skatter, än mindre om nya källor. En skattekälla som med en väldig låg skattesats kan generera stora belopp, och samtidigt dämpa spekulativa rörelser, är en Tobinskatt, alltså en mycket låg procentuell beskattning av finansiella transaktioner. Italien, till exempel, har sedan fem år haft en skatt på 0,2 procent på bestämda transaktioner. 

Andra skatter som borde komma i fråga är återinförda arv-, gåvo-, förmögenhets- och fastighetsskatter. Ett borttagande av de redan välställdas skattesubventioner - Rut-avdragen – skulle också hjälpa till att minska den stora och växande ojämlikheten vi har i Sverige.