Hoppa till innehållet

Gängkriminalitet

Debatt: Radikala åtgärder för att bli kvitt gängvåldet

”Idag ser vi konsekvenser av exkludering: gängvåld och kriminalitet. Det svenska politiska systemet är skyldigt dessa svenska barn och ungdomar inte bara en ursäkt utan en ljusare framtid.”

”Idag ser vi konsekvenser av exkludering: gängvåld och kriminalitet. Det svenska politiska systemet är skyldigt dessa svenska barn och ungdomar inte bara en ursäkt utan en ljusare framtid.”

Bild: Oscar Olsson/TT

Dagens ETC

Sverige står inför en allvarlig kris där maffiaväldet blomstrar i segregerade förorter. Mafiosos använder sig av arméer bestående av exkluderade svenska barn och ungdomar med invandrarbakgrund som hyrda mördare. Vi kan inte längre förbise denna brutalitet och ignorera dess rötter, skriver Juan Fonseca (S).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Det politiska Sverige har under lång tid ignorerat och skuffat undan svenska barn och ungdomar med invandrarbakgrund som växer upp i landets exkluderade områden. Det etablerade Sverige lämnade dessa områden åt sitt öde – och har därmed lämnat utrymme för maffian att rekrytera dessa barn och ungdomar. 

Det politiska Sverige har svikit dessa svenska barn och ungdomar. En generation barn och ungdomar riskerar att gå förlorad om inte det politiska samhället satsar på dem. Dessa barn och ungdomar har inte upplevt sig älskade och omfamnade av sitt land. 

Idag ser vi konsekvenser av exkludering: gängvåld och kriminalitet. Det svenska politiska systemet är skyldigt dessa svenska barn och ungdomar inte bara en ursäkt utan en ljusare framtid. 

Samhället måste uppmuntra och hjälpa lärare och föräldrar i exkluderade områden med att ändra föreställningen om att dessa barn och ungdomar inte kan lyckas i livet. Om barn och ungdomar tror att vuxenvärlden inte tror på dem, blir det lätt en självuppfyllande profetia. De vuxnas inställning till barn och ungdomar i exkluderade områden måste ändras till en positiv och förhoppningsfull tro på framtiden. 

Kommuner måste satsa betydlig mer resurser i skolor som finns i exkluderade områden. Skolorna i dessa områden måste göras om till vanliga svenska skolor, det vill säga med allt som gäller för svenska skolor i icke exkluderade områden, det vill säga svenska värderingar om alla människors lika värde och lika möjligheter,  respekt för olikheter, och respekt för demokrati och demokratisk bildning. 

Kravet på barnens och ungdomars vuxenomgivning i form av föräldrar måste höjas. Det betyder till exempel att alla barn oavsett ursprung eller religion ska tillåtas delta i allt undervisning utan undantag inklusive religionundervisning oavsett vilken religion det handlar om. Det betyder att alla barn ska delta i gymnastik och idrott oavsett kön eller religiös övertygelse. 

All personal som arbetar i de aktuella skolor måste vara med på förändringsarbetet. Det betyder att lärare med samhällets stöd är inställda på att ändra en negativ inställning till barn och ungdomar i de aktuella områdena, och om det finns en del som inte tror på en förändring bör dessa överväga sluta. Det krävs personal som tror på en förändring, som tror på att barn och ungdomar har en positiv framtid. 

Samhället måste hjälpa till med att skapa positiva gemenskaper för barn och ungdomar i dessa områden och det gäller inom och utanför skolan. Gratis fritid för barn och ungdomar ska erbjudas. Synen på barn och ungdomar i exkluderade områden måste förändras. Det handlar om att dessa barn och ungdomar ska känna att de är en del av gemenskapen, en självklar del av samhället och att de kan bidra med något, att de behövs i samhället och att samhället behöver dem. Då kan dessa barn och ungdomar utesluta kriminalitet och gäng som en livsstil. 

För att bryta den onda cirkeln av exkludering och bristande möjligheter samt rekrytering av barn till maffiaorganisationer måste vi satsa betydligt mer resurser på sociala initiativ. Genom att erbjuda ungdomar meningsfulla fritidsaktiviteter, idrotts- och kulturverksamheter kan vi intressera dessa barn att bli morgondagens idrottare och fotbollstjärnor. Idrottsrörelsen tillsammans med staten, regioner och kommuner bör skapa idrottshallar och fotbollsskolor i exkluderade områden. Idrott är någonting som lockar barn och ungdomar. Bjud in kända svenska idrotts- och fotbollsprofiler att vara mentorer i denna samhällsinsats. 

Bekämpning av segregation, exkludering och maffiaverksamhet kräver en helhetsinriktad och långsiktig strategi. 

Arbetarrörelsens engagemang behövs i denna nya samhällsutmaning. Arbetarrörelsen kan främja ett nytt samhällsengagemang genom bland annat sin närvaro och olika aktiviteter och projekt i samarbete med lokala organisationer, organisera boende i rörelsens organisationer och tillsammans med dem skapa hopp och framtidstro. 

Den fackliga rörelsen kan rikta speciella satsningar i exkluderade områden och organisera arbetstagare som inte är medlemmar i facket och på så sätt säkerställa deras rättigheter och rättvisa arbetsvillkor. 

Sverige bekämpade tidigare sin egen segregation tack vore arbetarrörelsens engagemang och kamp för alla människors lika möjligheter. 

Sverige bekämpade tidigare sin egen segregation tack vare arbetarrörelsens engagemang och kamp för alla människors lika möjligheter. Samma resultat kan det nya Sverige åstadkomma om arbetarrörelsen och organisationer bestämmer sig för en radikal förändring och för avskaffande av exkludering. 

Ekobrottsmyndigheten bör tillsammans med polisen, Kronofogden och Skatteverket bör ges lagliga möjlighet att konfiskera medel från mafiosos och deras maffiaaffärer.

Rikta informations insatser mot den svenska medelklassen som  håller droghandel igång, konsumerar och köper droger. Genom att störa medel- och överklassens konsumtion av narkotika minskar marknaden för maffian. Och därigenom intäkterna.

Skapa särskilda domstolar som fokuserar på gängrelaterade brott för att hantera fallen snabbare och mer effektivt i regioner som Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Skapa offentliga kampanjer som lyfter fram negativa konsekvenser av gängliv, vilket kan avskräcka barn och ungdomar från att gå med. Använd sociala medier och influencers för att sprida budskap om att avslöja gängverksamhet och informera barn och ungdomar om riskerna med att gå med i gäng. Genom positiva värderingar och livsstilar kan influencers bli förebilder för barn och unga människor. De kan dela med sig av sina erfarenheter och framgångsberättelser som inspirerar andra att välja en väg bort från gängkriminalitet. 

Genom att engagera influencers i strategier mot gängkriminalitet kan samhällsinsatserna nå en bredare publik. 

Genom att engagera influencers i strategier mot gängkriminalitet kan samhällsinsatserna nå en bredare publik och potentiellt få en större påverkan på barn och unga människor. 

För att bekämpa maffiaväldet behöver vi inspireras av bästa praxis runt om i världen och aktivt söka samarbeten med andra länder som har lyckats reducera gängverksamhet. Vi måste lära oss inte bara av Danmark utan även av Italien, Colombia, USA och andra länder som plågats av maffiaverksamhet och våld. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.