Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Rådet för mänskliga rättigheter ska se till att staden håller samman

”Vi kan inte slå oss för bröstet när det gäller mänskliga rättigheter när vi har barn som lever på gatan och säljs som slavar i Stockholm", skriver Gita Nabavi (FI).
”Vi kan inte slå oss för bröstet när det gäller mänskliga rättigheter när vi har barn som lever på gatan och säljs som slavar i Stockholm", skriver Gita Nabavi (FI). Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

ETC Stockholm

Mänskliga rättigheter har länge varit osynliga i kommunpolitiken. Det nyinrättade rådet för mänskliga rättigheter ska kritiskt granska Stockholms stad ur ett människorättsperspektiv och se till att FN:s konventioner efterlevs i alla stadens verksamheter. Det är grundläggande för att staden ska hålla samman.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

Feministiskt initiativ gick till val på att stärka de mänskliga rättigheterna i Stockholm. Nu har staden äntligen fått sin första instans för att följa upp våra internationella åtaganden. Rådet för mänskliga rättigheter ska bevaka hur Stockholms stad lever upp till de konventioner och deklarationer som Sverige har anslutit sig. Målet är att staden ska bli bättre på att se till att alla som vistas här ska få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

 Vi har länge drivit frågan om en särskild instans för mänskliga rättigheter. Att värna och stärka dem är grundläggande för en stad som vill hålla samman. Stockholm behöver en instans med mandat att peka på när vi gör fel, som granskar vår verksamhet, som bistår i utvecklandet av ett jämställt, normkritiskt, antirasistiskt, icke-diskriminerade och tillgängligt arbetssätt – och som alltid sätter mänskliga rättigheter främst. Nästa steg är att omvandla det till praktiskt politik.

Mänskliga rättigheter har länge varit osynliga i politiken, särskilt på kommunal nivå, trots att många beslut fattas här som påverkar människors vardag. Kunskapen om dem är för låg, både i samhället och bland landets styrande politiker. Vi kan inte slå oss för bröstet när det gäller mänskliga rättigheter när vi har barn som lever på gatan och säljs som slavar i Stockholm och så länge kvinnor, homosexuella och transpersoner inte kan röra sig fritt i samhället utan risk att utsättas för våld. Vi kan inte fortsätta blunda för en diskriminerande bostads- och arbetsmarknad som utesluter och skapar segregation. 

 Många tror att Sverige är ett land fritt från förtryck och brott mot mänskliga rättigheter. Men vi har fortfarande stora utmaningar och har på flera punkter fått hård kritik av FN:s internationella övervakningsorgan. FN har bland annat pekat på vikten av kompetensutveckling om mänskliga rättigheter bland yrkesverksamma, på kommunal nivå berörs personer inom socialtjänst, hälso- och sjukvårdspersonal och lärare.

 

Mänskliga rättigheter står över pengar, är bortom fördelningspolitik, solidaritet och välvilja – det handlar om att erkänna varje människas lika värde. Vi måste börja ta rekommendationerna från FN på allvar. För att det ska bli verklighet i stadens alla verksamheter behöver en rad insatser genomföras. Flera har initierats i budgeten för 2015, men arbetet måste ske kontinuerligt. Inrättandet av ett råd för mänskliga rättigheter ska ses som en del av det.

Vi gick till val på att vara den starkaste feministiska och antirasistiska rösten och stärka de mänskliga rättigheterna i Stockholms stad. Rådet är ett forum för dialog mellan civilsamhället och stadens politiker och ska peka på utmaningar och föreslå åtgärder för att Stockholm ska leva upp till de mänskliga rättigheterna och förbättra sig på områden där Sverige fått kritik från FN.

Vår ambition var att nå en bred överenskommelse med samtliga demokratiska partier vad gäller rådets funktion i Stockholms stad. Vi vill se till att mänskliga rättigheter tas på allvar. Det får vi nu möjlighet att göra, och vi gör det tillsammans.  

Ämnen i artikeln