ETC Göteborg
Debatt: POSK går emot kyrkoordningen
ETC Göteborg
"Vi tar den kyrkliga demokratin på allvar. "Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Replik till Mats Rimborg 15 juni
Nomineringsgruppen POSK attackerar i en replik Kommunalarbetareförbundet för att de uppmanar sina medlemmar att rösta i kyrkovalet. POSK menar att detta gynnar Socialdemokraterna och skriver att: ”Man betraktar kyrkan som en institution vars verksamhet behöver övervakas utifrån av någon som är mer pålitlig än de som firar gudstjänst och deltar i församlingslivet.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det POSK skriver är inte bara felaktigt utan även raljant gentemot mot oss socialdemokrater som ställer upp i kyrkovalet. Alla Socialdemokrater som ställer upp i kyrkovalet är medlemmar av Svenska kyrkan, annars är man nämligen inte valbar till förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkan.
Vi tar den kyrkliga demokratin på allvar. Vi ställer upp som rörelse i kyrkovalet för att en stor del av våra medlemmar brinner för Svenska kyrkan. Ett bevis på detta är att Socialdemokraterna ställer upp med 6439 kandidater inför höstens kyrkoval. Trots detta envisas POSK med att kritisera dessa fler än 6000 medlemmar i Svenska kyrkan som väljer att engagera sig just för att de ställer upp för Socialdemokraterna. Jag kan inte låta bli att undra vad POSK menar när de pekar ut oss som några som ”kommer utifrån”.
Bland våra socialdemokratiska kandidater finns alla grupper av medlemmar i kyrkan som delar de socialdemokratiska värderingarna. Vi har Byggnadsarbetare, pensionärer, studenter, präster, diakoner och många, många fler. Men viktigare är den i kyrkoordningen fastställda ingången att alla oavsett engagemang, och var på trons väg man befinner sig är lika viktiga och prioriterade för Svenska kyrkan.
Jag ställer upp i kyrkovalet för att jag bryr mig om Svenska kyrkan. För mig är det självklart att som socialdemokrat och kyrkligt aktiv engagera mig. Jag brinner för alla människors lika värde och rätt, därför kämpade jag i höstas för ett beslut som löd att ingen diskriminering ska förekomma i samband med den kyrkliga handlingen vigsel.
Det förslaget röstade POSK nej till med argumentationen att det inte finns någon diskriminering av samkönade par. Jag drev också frågan om att vi ska arbeta för schysta villkor och mot social dumpning i kyrkans upphandlingar. Även det röstade POSK nej till. Till och med frågan om att barn och ungdomsverksamheten ska vara kostnadsfri motsätter sig POSK.
POSK må vara en partipolitiskt obunden grupp, men de är definitivt inte en opolitisk grupp. Jag vänder mig också skarpt emot den självbild POSK ger utryck för, där man mellan raderna kan utläsa deras syn på att de är de enda som företräder Svenska kyrkans medlemmar underförstått att alla andra grupper representerar särintressen.
Jag kan med glädje konstatera att Socialdemokraterna ställer upp med mer än dubbelt så många kandidater som POSK.
Det är viktigt att vi är många, för kyrkan står inför stora utmaningar. Förra året tappade Svenska kyrkan fler medlemmar än någonsin. För att bryta denna trend krävs offensiva och framtidsinriktade åtgärder som visar på all den fantastiska verksamhet Svenska kyrkan bedriver. Detta gäller inte minst det för många människor fullkomligt avgörande diakonala och sociala arbetet. Men för att detta ska vara möjligt, och för att vi ska klara av att var kyrka i samhället behövs bra villkor för personalen.
Några av de punkter vi socialdemokrater pekat ut på arbetsmiljösidan inför kyrkovalet är ett medvetet genusperspektiv på arbetsplatserna, förstärkt systematiskt arbetsmiljöarbete, bra anställningsformer, minimering av vikariat och allmän visstid, högre andel heltidstjänster, kompetensutveckling för samtliga medarbetare, erbjuda fler unga möjligheter till sommarjobb och praktikplatser, en upphandlingspolicy som både beaktar medarbetarnas villkor och ställer krav på kollektivavtal hos dem som säljer varor och tjänster till kyrkan.
Det är frågor som i högsta grad är relevanta för bland annat Kommunalarbetareförbundet som har många medlemmar med Svenska kyrkan som arbetsgivare. POSK har inte under hela mandatperioden motionerat på nationell nivå om arbetsvillkoren för de nästan 20 000 medarbetare anställda av Svenska kyrkan.
Med en röst på Socialdemokraterna i kyrkovalet får man företrädare som vill ha en öppen folkkyrka som kämpar för en bra arbetsmiljö och som ständigt tar kampen för alla människors lika värde och rätt på riktigt. Så skapar vi goda förutsättningar för kyrkan att bedriva bra verksamhet och sprida evangelium i samhället.