ETC Malmö
Debatt: Politiker undviker frågan om monarkin
ETC Malmö
Något som inte berördes i årets valrörelse var frågan om Sveriges statsskick. Tre av riksdagspartierna (S, V och MP) vill enligt sina partiprogram avskaffa monarkin. En relativt stor andel av de liberala riksdagsledamöterna är också för republik.Det är skribenten och inte ETC Malmö som står för åsikten.
Något som inte berördes i årets valrörelse var frågan om Sveriges statsskick. Tre av riksdagspartierna (S, V och MP) vill enligt sina partiprogram avskaffa monarkin. En relativt stor andel av de liberala riksdagsledamöterna är också för republik.
Varför de inte driver republikkravet beror enligt politikerna oftast på att tiden inte är mogen: ”En majoritet av svenska folket vill ha kvar kungen”. Att statens högsta ämbete ska gå i arv inom en och samma familj undviker politikerna konsekvent att diskutera och ta upp. De vill inte ens driva frågan och därmed påverka opinionen.
Aftonbladet har frågat de valda riksdagsledamöterna om kungahuset ska vara kvar. 311 av 349 ledamöter svarade. 32 procent svarade nej. Så här många (i procent) riksdagsledamöter från respektive parti svarar nej på frågan om monarkin ska vara kvar som statsskick i Sverige:
Vänsterpartiet 100 procent,
Miljöpartiet 86 procent,
Socialdemokraterna 48 procent,
Folkpartiet 40 procent,
Moderaterna 6 procent,
Centerpartiet 14 procent,
Sverigedemokraterna 2 procent,
Kristdemokraterna 0 procent.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är alltså de partier där samtliga riksdagsledamöter (med ett undantag) vill behålla kungamakten.
Det verkar, enligt Aftonbladets enkät, som om yngre ledamöter i högre utsträckning än äldre vill avskaffa kungahuset. ”Det borde vara val som styr vem som blir statschef, inte samlag”, säger till exempel vänsterpartisten Nooshi Dadgostar 29 år. Är detta en trend och en hoppingivande utveckling? Vilhelm Moberg sade i sin berömda bok Därför är jag republikan (1955) att han, i sin besvikelse över att kungadömet ännu fanns kvar, trodde att den unga generationen inte skulle acceptera ett så orättfärdigt och fjäskande system som monarkin. Som bekant svek den då unga generationen när de väl vuxit upp.
Jag blir konfunderad när jag ser att Miljöpartiets unge ledare Gustav Fridolin, tillika utbildningsminister, vill behålla kungahuset. En annan, icke ålderstigen skånsk riksdagsledamot, som stödjer monarkin är Kent Härstedt (S) från Helsingborg. Även lundabon och justitieministern Morgan Johansson (S) tillhör kungavännerna. Har de inte läst sitt partiprogram? Jag skulle gärna vilja höra deras motiv för sitt ställningstagande.