ETC Göteborg
Debatt: Politiker, ta ansvar för framtiden
ETC Göteborg
I dagarna ska Framtidenkoncernens styrelse fatta beslut om hur den framtida finansieringen av 1 400 nya lägenheter per år ska se ut. Men tyvärr riskerar de förslag som politikerna ska ta ställning till att slå mot både nuvarande och framtida hyresgäster inom allmännyttan.Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.
Förslaget som tagits fram innehåller flera olika scenarier för hur finansieringen skulle kunna gå till. Gemensamt för dem är att administrationen ska bli effektivare och kostnaderna därmed minskas med fem procent.
Ett annat gemensamt drag är utgifterna för reparationer, underhåll och investeringar i de hus koncernen redan har ska minska med tio procent. Något som kommer att innebära försämringar i servicen till de cirka 7 200 hushåll som bor i något av allmännyttans bolag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett scenario handlar om att sänka produktionskostnaderna. Något som ska ske genom ”ökat samarbete med små och medelstora samt utländska entreprenörer för att öka konkurrensen”. Ett förslag som vi ställer oss positiva till.
Men desto mindre positiva är de ytterligare scenarier som ingår i förslaget.
Högre hyresnivåer i nyproduktion med 300 kronor per kvadratmeter och år är i våra ögon ett helt orealistiskt förslag eftersom hyrorna i nyproduktion redan är alldeles för höga för alldeles för många göteborgare.
Att de nuvarande hyresgästerna utöver det årliga utfallet av hyresförhandlingarna dessutom ska betala ytterligare 0,25 procent i extrahöjning varje år ställer vi oss helt avvisande till. Hyresgästerna ska naturligtvis inte ensamma betala för vad som måste vara en angelägenhet för alla kommunens invånare.
Än mer oroväckande är det sista scenariot där det talas om utförsäljning/ ombildning av 3 100 lägenheter från och med i år och fram till år 2022 och därefter ytterligare 650 lägenheter fram till år 2027. Detta ter sig särskilt oroande i ljuset av de nya ägardirektiv som nyligen klubbats igenom och som innebär att försäljningar inte längre behöver godkännas av de folkvalda i kommunfullmäktige. Något som drastiskt minskar både insyn och inflytande.
För oss är det uppenbart att de personer som tagit fram förslaget anser att det är de nuvarande och i viss mån även de kommande hyresgästerna som ska betala för en stor del av de 1 400 nya lägenheterna.
Det ska de göra genom sämre service och underhåll, genom extrahöjningar av hyran, genom ännu dyrare nybyggda lägenheter eller genom att kanske i värsta fall mot sin vilja och utan att bli hörda få en ny fastighetsägare som hyresvärd.
Men vi hoppas att du som politiker tänker lite längre och därför vill vi gärna skicka med dig några av våra förslag.
1. Se över möjligheten att låna mera. Förslaget innebär att 70 procent av kostnaden ska lånas och 30 procent betalas med eget kapital. Men vad vi förstår är den här fördelningen inget som är hugget i sten utan tycks bygga på en marknadsmässig bedömning. Därför är det rimligt att en annan fördelning med en högre lånenivå också utreds och analyseras.
2. Begär aktieägartillskott från kommunen – då är alla skattebetalare med och betalar. Det är kommunen som ålagt Framtiden att öka byggandet till 1 400 lägenheter och det är därmed en angelägenhet för hela staden att det målet uppnås.
3. Utnyttja det statliga investeringsstödet – det finns överhuvudtaget inte nämnt i kalkylerna. Det har nyligen justerats för att bättre motsvara situationen i storstäderna vilket innebär att nivån på stödet har höjts.
4. Sänk kostnaderna genom att utnyttja de typgodkända färdigupphandlade och industriellt tillverkade hus som redan finns på marknaden, till exempel Sabos Kombohus och de typhus Sveriges kommuner och landsting tagit fram.
Vi vill uppmana dig att tänka efter vad konsekvenserna blir innan du bestämmer dig för hur du ska rösta. Ta gärna hjälp av oss hyresgäster – det är våra hem det handlar om.'
Pedram Kouchakpour, regionchef Hyresgästföreningen västa Sverige
Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig Hyresgästföreningen västra Sverige