Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Politiker ska granskas

Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S).
Kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S). Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

ETC Norrköping

I ETCs norrköpingsnummer fredagen den 30 september skriver kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernkvist (S), att: "Vi politiker måste granskas."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

En nog så viktig reflexion och antyder ett anslag av stor självinsikt hos Lars och vilket givetvis är ytterst både hälsosamt och glädjande när det kommer från en ledande demokratiarbetare.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Jag raljerar lite över Lars rubriksättning och omformulerar och hävdar att: "Politiker SKALL granskas!" I sak kanske inte någon större gradskillnad, men låt oss då titta på vad Lars anför.

Jo, det Lars tar fasta på är det förhållandet att journalistkåren hos de etablerade pappersmedierna dräneras på journalister. Ett bekymmer nog så allvarligt och det instämmer jag lätt i eftersom det riskerar att devalvera "den granskande maktens" roll och betydelse i den fria och öppna demokratin. Det är bra att Lars exponerar det eftersom det är ytterst allvarligt och på sikt handlar om ett tilltagande demokratiskt underskott.

Demokratiska underskott kan som bekant landa tok-illa om vi inte ser upp. Det har väl historien lärt oss om något.

Särskilt noterar jag att Lars skriver att: "De lokala frågorna i många kommuner avgörs utan någon granskning eller debatt i etablerade medier." Vilket jag bedömer är ett korrekt konstaterande.

Men vad är det då Lars missar?

Jo, att vi sedan ett antal år tillbaka har en helt ny form av media – s.k. "sociala medier" – och som mycket väl kan vara den vitaliserande injektion som den värdefulla demokratin såväl behöver. Med det inte sagt att sociala medier i ett källkritiskt granskande sammanhang kan ersätta "traditionell" media, men ändå.

Mediabranschen är i allra högsta grad konkurrensutsatt och på fria marknader råder som bekant djungelns lag både i avseende personalpolitik och strävan efter nya och större marknader och i mening utflöde av avkastning till ägarna. Det resonemanget överfört på exempelvis kommunala kärnverksamheter skulle då möjligen kunna bidra till att återupprätta socialdemokraternas trovärdighet i exempelvis de fördelningspolitiska sammanhangen och kommunala kärnverksamheterna. Det vill säga om man inte begränsar kritiken av marknadskrafternas negativa sidor till att handla om, med all respekt, journalistkåren.

I den kommunalrådskorridor där Lars själv sitter huserar sitter, som Lars sannolikt också känner till, kollegor med en möjligen något distorserad inställning till den för demokratin helt grundläggande principen om "allas rätt att komma till tals".

I norrköpingspolitiken har det i det avseendet och på senare år lämnats ett antal exempel på hur ledande politiker i sociala medier till och med ägnat sig åt både censur, faktaförnekelse, kompakt tystnad och "papegojmetoden" för att undkomma den för demokratin så helt avgörande granskning och debatt som jag tror att både Lars och jag har en samsyn om.

"Om sådana som jag ska granskas i framtiden, då behövs snabba åtgärder", skriver Lars i ETC. En klarsynthet som inger förhoppningar. Om den inte avgränsas till att enkom handla om tryckt pappersmedia det vill säga. De väljare som idag utgör de nya och "moderna" mediakonsumenterna har i allt större utsträckning inte särskilt mycket till övers för traditionell pappersmedia och där kommer i samma utsträckning de sociala digitaliserade medierna att spela större roll. I den delen vore det kanske både lämpligt och klädsamt att olika personer i Lars egen kommunalrådskorridor började kamma till sig lite.

Lars skriver att: "För demokratin är den granskande, seriösa och professionella journalistiken ett fundament." Nog så riktigt, men jag skulle vilja tillägga att i en levande och vital demokrati är också de förtroendevaldas attityd i avseende det öppna, kritiskt granskande och ifrågasättande offentliga samtalet i sociala medier minst lika viktigt.

Det handlar som bekant om förtroende och trovärdighet och politiken, i vart fall inom ramen för det demokratiska systemet, är en förtroendebransch. Det antidemokratiska förhållandet som vissa lokala politiker intar i den här delen måste också exponeras, likaväl som det är viktigt att exponera dräneringen av journalistkåren.

Eller hur Lars?

Ämnen i artikeln