ETC Uppsala
Debatt: Politiker – representera era partier
ETC Uppsala
Demokratin är illa ute när politiker inte vill ta emot namninsamlingar från oss medborgare.Det är skribenten och inte ETC Uppsala som står för åsikten.
Tillsammans för Uppsala har de senaste veckorna demonstrerat och samlat in namn för att kräva att Uppsalas politiker gör vad de kan för att garantera alla Uppsalabors trygghet och säkerhet. Namninsamlingen uppmanar politikerna att trycka på sina partikollegor i riksdagen till att verka för att de senaste åtstramningarna i asylpolitiken rivs upp. Bland annat avtalet med Afghanistan som gör att flera av Uppsalas barn och ungdomar riskerar att utvisas till krig och terror. Oron bland Uppsalabor som tillhör den här gruppen är stor och vi anser att våra folkvalda politiker i Uppsala behöver göra mer för att ta ansvar för deras situation. Runt om i Sverige har andra lokala politiker ställt upp för sina medmänniskor på sina orter och krävt att deras partier tar ansvar. Ett exempel är de motioner som arbetarkommunerna i Stockholm, Lund och Sundsvall skrivit till den socialdemokratiska kongressen för att förmå partiledningen att återgå till en mer human flyktingpolitik. Kommuner kan ta ansvar genom att låta ensamkommande barn bo kvar på boenden och i familjehem trots att Migrationsverket godtyckligt skrivit upp deras ålder, så gör man exempelvis i Malmö. Ytterligare ett exempel är från Jokkmokk där kommunstyrelsen i en skrivelse krävt att utvisningen av en kommuninvånare till Irak stoppas. Det finns alltså gott om positiva exempel på hur modiga lokalpolitiker kan ta fajten för att säkra tryggheten för alla kommunens invånare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Men ordföranden i Uppsalas kommunfullmäktige vill inte ta emot namninsamlingen ansikte mot ansikte med motiveringen att ”det skulle skapa en vilseledande bild av hur den politiska ansvarsfördelningen är i vår demokrati”. Ett viktigt syfte med denna namninsamling är att de berörda, det vill säga de Uppsalabor som fått sina rättigheter decimerade och riskerar att utvisas till en livsfarlig situation, själva ska få överlämna namninsamlingen och därigenom göra sin röst hörd. När människor i en svår situation förvägras möjligheten att kommunicera med sina lokala politiker känns makten väldigt avlägsen och sluten. Politikerna vill skjuta över ansvaret på sina kollegor i riksdagen och inte befatta sig med den här angelägna frågan. Vi i Tillsammans för Uppsala verkar för trygghet lokalt i vår stad, vi vill vara en plattform för medborgaren att göra sin röst hörd och driva på för förändring även mellan valen. Att på detta sätt fördjupa demokratin genom att bygga en lokalt förankrad folkrörelse för trygghet och gemenskap tror vi är den bästa vägen för att hålla samman ett allt mer polariserat och splittrat samhälle. En viktig del i det arbetet är också att öka kontakten mellan de lokala politikerna och kommunens invånare.
Vi är medvetna om att Sveriges lagar stiftas av riksdagen och har därför varit tydliga med att syftet med namninsamlingen är att uppmana våra lokala politiker att påverka sina respektive partier. Vi menar att kommunpolitikernas makt inte begränsas till kommunfullmäktige utan att de även är representanter för ett parti. Vi vill därför uppmana Uppsalas politiker att använda det inflytande som de har i sina partier till att driva förändring och ta sitt ansvar. En bra början vore att möta Uppsalabor ansikte mot ansikte och ta emot vår namninsamling.