Opinion
Debatt: Politiker – hjälp oss utmana köttnormen
Dagens ETC
Allt fler vill äta vegetariskt, men det behövs konkreta politiska förslag på hur vi ska nå en halverad köttkonsumtion till 2030. Det skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande i Djurens Rätt, i veckans debatt.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Nyårsafton har passerats och många tog då tillfället i akt att göra nyårslöften – ofta om att äta mer vegetariskt. Många är öppna för förändring i samband med ett nytt år och att välja vego är en ihållande trend. Inom dagligvaruhandeln är vegetariskt den produktgrupp som växer snabbast och så mycket som var femte person under 40 år väljer i dag grönt på tallriken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Det är en positiv utveckling att konsekvenserna av köttkonsumtionen tas på allvar. Påverkan på klimatet och förhållanden för de djur som hamnar på våra tallrikar blir svårare och svårare att blunda för. Av matens klimatpåverkan kommer 75 procent från kött- och mejerikonsumtion. Vi vet i dag att köttkonsumtionen behöver minska i hela samhället för djuren, klimatets och hälsans skull. Sverige bör anta mål om att köttkonsumtionen ska halveras till 2030. Det skulle vara i linje med de åtaganden för hållbar utveckling som Sverige förbundit sig till genom de globala utvecklingsmålen Agenda 30. Styrmedel och satsningar på vegetarisk mat behövs. Det är då viktigt att också ha med djurens perspektiv, så att styrmedel inte införs som innebär ett försämrat djurskydd genom till exempel fördelar för högintensiv djurproduktion eller import från länder med lägre djurskyddskrav än i Sverige.
Att utmana köttnormen och välja vego är en utmaning, men något som inte bara måste göras utan som många gör med nyfikenhet och entusiasm. Kampanjen Veganuary som startades i Storbritannien 2014 har fått över 100 000 personer runt om i världen att prova veganskt under en månad. Djurens Rätt har i år tagit kampanjen till Sverige under namnet Veganuari och intresset är enormt med närmare 4 500 personer som på kort tid skrivit upp sig på att delta. Människor vill äta bättre av omsorg om klimat, hälsa och djur. Den veganska maten är dessutom hälsosam, näringsriktig, variationsrik och smakar fantastiskt gott. Politikerna bör ta detta intresse på allvar och se det engagemang som finns.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht fick för något år sedan kritik efter att han sa att han inte såg några problem med köttkonsumtionen, men Bucht sa nyligen att en lägre köttkonsumtion, både i Sverige och i andra länder, skulle vara bra för klimatet och i många fall även av hänsyn till andra miljöaspekter. Sven-Erik Bucht tyckte däremot inte att politiska styrmedel behövs utan att politiker ska arbeta för att var och en ska kunna göra informerade egna val.
Att konsumenter har information om vad de lägger på tallriken är en bra start, men vi vet alla att nyårslöften och ambitioner kan behöva lite hjälp på traven. I januari finns det alltid gott om tips i media för hur vi håller ett nyårslöfte. En grundförutsättning som återkommer bland tipsen är att målet ska vara konkret och att det ska finns en plan för hur målet ska uppnås. Det är ett bra tips även vad gäller det politiska arbetet med att främja och ge bättre förutsättningar för mer växtbaserad mat.
Politiker: lyssna på opinionen och visa handlingskraft! Ta fram konkreta förslag på hur vi ska nå en halverad köttkonsumtion till 2030.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.