Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Planet och plånbok måste hänga ihop

”Människan och naturen hör ihop. Vi är ett. Det är hög tid att sluta sabotera vår framtida överlevnad och istället skydda naturen och nyttja den hållbart”, skriver debattörerna.

”Människan och naturen hör ihop. Vi är ett. Det är hög tid att sluta sabotera vår framtida överlevnad och istället skydda naturen och nyttja den hållbart”, skriver debattörerna.

Bild: World Day/shutterstock

Dagens ETC

Idag är det Sveriges Earth ­overshoot day – dagen då Sverige har gjort av med sin nationella årsbudget av naturresurser. Resten av året lever vi på ­naturkapital lånat från fram­tiden. Det är en mycket farlig ­över­konsumtion som orsakar förödande klimat­utsläpp, ­vattenbrist och skogsskövling, skriver MP-politikerna Amanda Palmstierna och Katarina Luhr.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi människor tar ut mer mat, energi och råvaror från planeten än någonsin och detta påverkar livet på planeten. Antalet vilda ryggradsdjur har minskat med nästan ofattbara sjuttio procent sedan början av 70-talet. Tre fjärdedelar av jordens mark har omvandlats. Havet är utsatt för stora snabba förändringar samtidigt som kunskapen om havet är som minst. Vi håller med andra ord på att undergräva själva fundamentet för vår existens – naturen – som ger oss mat, dricksvatten och frisk luft. Var tredje tugga vi äter är helt beroende av bin, bin som stadigt minskar. Mer än hälften av världens ekonomiska produktion är beroende av naturen.

Hur ska vi människor orka tänka på naturens överlevnad när det inte finns pengar till att köpa mat? När hyran och räntan stiger? När barn går hungriga till skolan? Man ska inte behöva välja mellan de båda. Det är ett systemfel när mat som utarmar jorden är billigare än annan mat. Det är ett systemfel att företag kan exploatera vår framtida överlevnad och omsätta den i kvartalsvinster. Planeten och plånboken måste gå i takt – det handlar om ren anständighet.

FN och EU jobbar för högtryck med att få styrmedel på plats som räddar naturen och säkrar vår framtida överlevnad. FN har landat ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald och ett globalt avtal för att skydda haven. EU vill skydda 40 procent av våra land- och havsområden och öka den ekologiska odlingen.

Med Miljöpartiet i regeringen lade vi fram ett lagförslag som säger att kommuner, regioner och myndigheter ska ta hänsyn till miljön vid inköp. De inköpen rör sig om över 800 miljarder kronor per år. Det är nästan en femtedel av Sveriges ekonomi. Förslaget hann inte klubbas innan mandatperioden tog slut. Den Sverige­demokratberoende regeringen är helt passiv i frågan, trots att det enda som återstår är ett klubbslag.

När det blir röda siffror i den ekonomiska budgeten sätts åtgärder in omedelbart. Vi vill se samma handlingskraft för vårt naturkapital. Miljöpartiet kräver handling nu:

Det behövs lagändringar som säkerställer ett hållbart nyttjande och som skyddar naturen. Det är till exempel hög tid för den natur­skadliga regeringen att klubba det färdiga lagförslaget om att kommuner, regioner och myndigheter ska ställa krav på skydd av klimat och natur när de köper varor, tjänster och entreprenader.

Det måste bli billigt för vanligt folk att leva planetsmart. Det behövs en grön skatteväxling som gör det dyrt för företag att förstöra planeten, och som gör det billigt med en produktion som nyttjar naturen hållbart och som ger naturpositiva effekter.

Andelen företag som arbetar med biologisk mångfald i linje med vetenskapen är få i ­Sverige men ökar. Nu behövs i en inledande fas stöd för företag att ställa om sin produktion så att den värnar och främjar biologisk mångfald.

Människan och naturen hör ihop. Vi är ett. Det är hög tid att sluta sabotera vår framtida överlevnad och istället skydda naturen och nyttja den hållbart. Vi måste ta hand om naturen, så att den kan fortsätta att ta hand om oss.