Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Läckage av skadliga kemikalier hotar dricksvattnet

Aktion Rädda Vättern uppmanar regeringen att förbjuda övningar med högfluorerat brandsläckskum i närheten av områden där människors hälsa hotas.
Aktion Rädda Vättern uppmanar regeringen att förbjuda övningar med högfluorerat brandsläckskum i närheten av områden där människors hälsa hotas. Bild: Foto: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Övningar med cancerframkallande, högfluorerat brandsläckskum i närheten av dricksvattentäkter måste stoppas, anser Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den nationella PFAS-skandal, som pågått under ett antal år, växer sig nu allt större. Tiotusentals människor har fått i sig cancerframkallande högfluorerade ämnen via dricksvattnet. Även Vättern är utsatt för PFAS-läckage från Karlsborgs militära flygplats, vilket Aktion Rädda Vättern (ARV) har påpekat för länsstyrelsen som prövar verksamhetens miljötillstånd. Regeringen agerar inte tillräckligt snabbt utan accepterar att försvaret fortsätter att använda den giftiga kemikalien på sina brandövningsplatser. ARV kräver ett omedelbart stopp.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Vättern ligger direkt i riskzonen för militärens övningar på Karlsborgs flygplats. I samband med ansökan att få femdubbla flygverksamhet vid Vätterns strand uppgav försvaret 2010 att några övningar med brandsläckskum inte förekommit. Detta var falska uppgifter. Ett par år senare avslöjades att det giftiga brandsläckskummet har använts på flera övningsplatser på flygplatsen. Marken är förgiftad och PFAS läcker ut i Bottensjön, som ingår i Vätterns vattenskyddsområde. Höga halter av PFAS-ämnen har även uppmätts i fisk från Vättern.

Försvarsmakten och tillsynsmyndigheten (Generalläkaren) har ännu inte offentliggjort hela omfattningen av förgiftningen av Karlsborgs flygplats och vad det innebär för omgivningen, inklusive dricksvattnet. Någon åtgärdsplan har inte redovisats.

I en rapport till regeringen (M 2015:B) framgår att Försvarsmakten drar benen efter sig när det gäller kartläggning av de förorenade områdena:

”Till detta ska läggas att Försvarsmakten, som har ett stort antal brandövningsplatser att hantera, endast använder en konsultfirma för all föroreningsinventering av ”sina” kontaminerade fastigheter, vilket medför att inventeringen drar ut på tiden. Eftersom PFOS och andra högfluorerade ämnen från AFFF-skum är relativt lättrörliga i mark innebär det att föroreningarna riskerar att röra sig (hundratals meter) under tiden som Försvarsmakten handlägger sina ärenden.”

ARV kräver att en åtgärdsplan för Karlborgs förorenade flygplats ska tas fram snarast så att inte skadorna förvärras.

Parallellen till dagens prövningar om nya miljötillstånd är uppenbar. Försvarsmakten försöker kringgå gällande lagstiftning och kräver nya tillstånd till kraftigt ökade skjutningar i Vättern, trots vetskapen om att flera miljöskadliga ämnen (exempelvis vis bly, koppar, krom och kadmium) sprids i sjön genom deras övningar. Risken för haverier är överhängande och kan leda till stora utsläpp.

Vi är helt eniga med kommunalrådet Henrik Oretorp (C) i Halmstad, som intervjuas i Sveriges Radios PFAS-rapportering, om att dricksvattnet bör skyddas. Han understryker att en vattentäkt ”inte är så lätt att hitta och definitivt inte att flytta” och att man därför i stället bör flytta på försvarets övningsplatser så att inte fler vattentäkter förgiftas. Vättern går inte heller att flytta, men Försvarsmakten har flera andra alternativ för sina brand- och skjutövningar.

Aktion Rädda Vättern uppmanar regeringen att förbjuda övningar med högfluorerat brandsläckskum i närheten av områden där människors hälsa hotas. Försvarsmakten bör uppmanas att omlokalisera sina övningar intill dricksvattentäkter och avbryta ansökan om att få femdubbla flygverksamheten vid Vätterns strand.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.