ETC Göteborg
Debatt: Personal måste få säga till om hur nedskärningar sköts
Dagens ETC
Debatt, rödgröna i Örgryte-Härlanda.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Konsekvenserna av de ekonomiska svårigheterna i Örgryte-Härlanda börjar kännas av (ETC Göteborg 12/3 och 2/4). De genomgående nedskärningar som detta medför ställer stora krav på förvaltningen. Vi har med oro fått ta emot varningar från fackliga organisationer om både arbetsmiljön och hur man tar vara på personalens tankar om hur man bäst kan hantera besparingarna.
Det är med anledning av detta som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu har lagt fram och drivit igenom förslag som ska se till att Örgryte-Härlanda nu och på lång sikt kan säkerställa att stadsdelen tar sitt ansvar som arbetsgivare. Vi måste så gott det bara går hantera den svåra ekonomiska situationen på ett sätt som så lite som möjligt försämrar arbetsmiljön för de anställda.
Återställandet av stadsdelens egna negativa kapital tvingade fram en lång rad svåra besparingsåtgärder. Kritiken från de fackliga organisationerna var kraftig. Både fackliga representanter och anställda inom stadsdelen var närvarande på nämndens sammanträde i februari. De uttryckte oro och missnöje över både arbetsmiljö och personaltäthet. De lyfte också fram bristande samverkan med facken och vikten av att de anställda får kontinuerlig information och möjlighet till medinflytande.
Vi anser fortsatt att den besvärliga situationen stadsdelen befinner sig i är en konsekvens av den borgerliga budget som röstades fram av kommunfullmäktige i höstas, som på mer än ett sätt försatt förvaltningen i en mycket svår position. Att samverkan mellan arbetsgivare och anställda fungerar, och att stadsdelen verkar för att vara en god arbetsgivare, är ett ansvar som ytterst ligger på oss politiker. Både fackliga representanter och anställda vittnar om att det brister i den tidiga och fördjupade dialog som stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda, i egenskap av arbetsgivare, ska upprätthålla, då informationen har gått ut först i mitten av januari 2019. Därmed har man inte kunnat ta upp frågan på arbetsplatsträffar, vilket hade varit det första steget för dialog om de stora förändringar som stadsdelen står inför.
I en tid av kraftiga nedskärningar är det viktigare än någonsin att ta vara på personalens tankar om hur verksamheterna ska kunna möta svårigheterna med så lite negativ påverkan som det bara går. Invånarna i Örgryte-Härlanda har rätt att förvänta sig en god kvalitet på de tjänster som stadsdelen erbjuder. Med anledning av detta presenterade vi inför mars månads nämndmöte förslag på hur Örgryte-Härlanda på lång sikt ska kunna säkerställa att samverkan inte undermineras, och vi är glada över att även övriga partier i nämnden tog sitt ansvar som arbetsgivare och valde att ställa sig bakom förslaget. Vi har uppdragit åt förvaltningen att presentera en långsiktig plan för att säkerställa facklig samverkan i organisationens alla led, samt att redovisa en målsatt och uppföljningsbar plan för hur arbetsmiljöarbetet ska genomföras. Utöver detta vill vi se att chefer på alla nivåer inom organisationen har tillräcklig kunskap om hur den tidiga och fördjupande dialogen ska genomföras.
Förslaget som nu röstats igenom bedömer vi kommer att få effekt både på lång och kort sikt. Vår förhoppning är att detta i längden kommer att göra Örgryte-Härlanda till en bättre arbetsgivare.
/
Ulf Carlsson (MP)
Andre vice ordförande SDN Örgryte-Härlanda
Johanna Eliasson (V)
ledamot SDN Örgryte-Härlanda
Kerstin Brunnström (S)
ledamot SDN Örgryte-Härlanda