Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Partierna måste stå upp för sin grundideologi

Anna Kinberg-Batra (M)
Anna Kinberg-Batra (M) Bild: Bild: Sören Andersson/TT

Dagens ETC

Var hamnar vi om alla partier blir lika lyhörda för ”opinionen” som Moderaterna? undrar Mikael Carlsson, med anledning av partiets allt hårdare linje i flyktingfrågan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Nu skålar vi för Sverigedemokraternas tillbakagång i opinionen – det första steget bakåt sedan 2012. Det är en utveckling som det ska hurras för, oavsett orsak. Men frågan infinner sig: spelar det egentligen någon roll vilket parti som plockar poäng på populistiska utspel där flyktingar hamnar i skottgluggen?

På sistone har Moderaterna i det ena signalpolitiska utspelet efter det andra tydligt strävat efter att ta kommandot kring flyktingfrågan och invandringspolitiken. Anna Kinberg Batra har knäckt ”SD-koden”, skriver Göran Eriksson i Svenska Dagbladet.

Men populism är populism oavsett från vilket parti det kommer. I min bok är det inte någon framgång att Moderaterna har övergivit sin flyktingliberala linje och i stället försöker locka väljare genom en kappvändarpolitik som går stick i stäv med tidigare inriktning. ”Den som vill vinna väljare måste lyssna på opinionen – och vara beredd att byta ut sin politik”, skriver Göran Eriksson.

Men var hamnar vi om alla partier blir lika lyhörda för ”opinionen” som Moderaterna, och varför är det förresten just den delen av ”opinionen” (den som med faktaresistent känslokompass busenkelt påeldats av svartvit SD-retorik) som Anna Kinberg Batra vill vinna?

Hönan och ägget

Det blir lite som hönan och ägget med politiken. Vad kommer först: partiets ideologi eller väljarnas strömningar? Är det väljarna som väljer parti eller partiet som väljer väljarna? Naturligtvis borde det vara det förstnämnda.

Partipolitik är därför en balansakt: hur för man en politik som fångar upp tendenser bland väljarna samtidigt som du ger akt på kärnan i partiets idé, alltså själva ideologin? Risken för ett moment 22 är uppenbar när cirkeln sluts mellan partipolitik och opinion. Hur kan det egentligen vara möjligt att ett parti ena dagen kan ha en partiledare som förespråkar en mycket liberal flyktingpolitik med öppna hjärtan, och den andra dagen ha en partiledare som vill stänga gränser och ”skärpa migrationspolitiken”?

En sluten cirkel

Jo, jag vet att vi upplever vår tids största flyktingkris. Viss följsamhet i politiken måste finnas, men framförallt måste den finnas i form av regeringsduglighet och handlingskraft. Men alla partier borde ta större ansvar för att stå upp för sin grundideologi. Annars urvattnas på sikt politiken och blir bara en sluten cirkel av populism, en grumlig äggtoddy. Hönan, ägget, hönan, ägget, hönan, ägget ...