Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Pappor, ta ert ansvar för jämställdheten

Den man som ökar sitt uttag av föräldradagar bidrar till flera positiva effekter, skriver Nils Pettersson.
Den man som ökar sitt uttag av föräldradagar bidrar till flera positiva effekter, skriver Nils Pettersson. Bild: Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Dagens ETC

Om familjelivet blir mer jämställt blir också samhället mer jämställt, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Blivande och nyblivna pappor kan vara förändringen och nyckeln till ett mer jämställt samhälle. I dag när vi vet en hel del om kvinnors karriär- och löneutveckling, arbetsfördelningen i hemmen och mäns uttag av föräldradagar kan vi män välja att vara passiva eller att på ett konkret sätt bidra till att ge jämställdheten en ordentlig skjuts.

Föräldraförsäkringen är en bra utgångspunkt för detta arbete och ger bestående mervärden. Den man som ökar sitt uttag av föräldradagar bidrar till flera positiva effekter. Deras döttrar söker sig i högre grad till yrken som inte är traditionellt kvinnliga och deras söner som sett sina pappor ta en större del i hem- och omsorgsarbete kommer också i högre grad vara benägna att själva göra detta som vuxna. Män som tar föräldraledigt och tar större ansvar i familjen bidrar också till att stärka kvinnor i arbetslivet. (Källa: State of World’s Fathers, 2014)

Och det bästa är att det inte är svårt i ett land som Sverige med generös föräldraförsäkring som ger stora möjligheter att förändra jämställdheten i hemmen.

Men många använder ekonomiska argument när föräldraförsäkringsuttaget diskuteras, i synnerhet när män ska motivera varför de tar ut få eller inga föräldradagar. Tyvärr är det ett kortsiktigt tänkande eftersom kvinnor förlorar mest på att stanna hemma länge, det gäller ur karriär- och lönesynpunkt och det gäller ur pensionssynpunkt.

Och ja, jag vet att för några är ekonomin ibland en verklig svårighet för att dela föräldradagarna. Men jag har svårt att tro att det generellt motiverar mäns låga uttag av föräldradagar. Kan det vara så att många som säger sig inte ha råd samtidigt värnar om en materiell livsstil, ny bil, trendig inredning, semestrar i Thailand och liknande.

Föräldraförsäkringen är, som jag tidigare debatterat inget tvång, utan en förmån.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Givetvis kan man inte peka med moraliska pekpinnar – men att som man inte ha råd att spendera föräldraledighet tillsammans med sitt lilla barn samtidigt som man betalar bil, villa och semesterresor är lite tveksamt. Det är ju bara under några tidiga år i barnets liv man behöver avstå.

Med all respekt och förståelse för den enskilda familjen, ensamstående och de som har verkliga ekonomiska problem när det gäller uttag av föräldradagar, är det ett argument som generellt sett inte håller så länge arbetsmarknaden ser ut som den gör. Vi behöver komma vidare i diskussionen kring vad föräldraförsäkringen kan göra för jämställdheten i familjerna och i samhället.

För det är i familjen som jämställdheten i det övriga samhället kan ta form. Vi män kan ta ett stort ansvar för detta genom att vara mer föräldralediga, ta större och mer aktiv del i omsorgs- och hemarbete och helt enkelt stödja våra partners till samma villkor som vi män har, samtidigt som vi stödjer våra barn.

State of World’s Father’s är en översikt av forskning och studier kring fäders engagemang i familjen och omsorgsarbetet och vad det kan betyda. Förutom de effekter jag redan nämnt tidigare finns, enligt sammanställningen, ytterligare många positiva effekter, till exempel att det bryter förlegade mans- och familjenormer och har stor inverkan på barns utveckling.

Det är så vi måste börja jobba med jämställdhetsutveckling. Det handlar om jämställdhet i familjen, det handlar om våld mot kvinnor, det handlar om barns tillvaro och dessutom inte minst mäns egen tillvaro.

Föräldraförsäkringen är ett utmärkt instrument att göra familjelivet mer jämställt. Om familjelivet blir mer jämställt blir också samhället mer jämställt.

Så alla ni män som blir pappor – ta fler föräldradagar och bidra till jämställdhetsutvecklingen!