Hoppa till innehållet

ETC Sundsvall

Debatt: På söndag manifesterar vi för bättre arbetsvillkor i vården

Bild: TT
Bild: TT

ETC Sundsvall

Problemen med landstingets ekonomi är till stor del en direkt följd av den dåliga arbetsmiljön, skriver två företrädare för Vänsterpartiet och menar att ledningen nu måste börja lyssna på personalen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

På söndag den 4 september samlas vårdpersonal och patienter i hela Sverige för att manifestera att nu får det vara nog. I vårt län sker manifestationer i Sundsvall och Ådalen. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

De senaste åren har personalen och patienterna ropat på ledningens uppmärksamhet om behovet av nya bättre villkor. Larmrapporterna om den dåliga arbetsmiljön från personalen på Sundsvalls sjukhus är många. Förra året valde flera anestesisjuksköterskor att sluta på Sundsvalls sjukhus eftersom de fått nej på sitt försök att förbättra sina villkor. Fler och fler ur personalen har inte sett någon annan möjlighet än att sluta eftersom deras arbetsmiljö inneburit risk för deras egen hälsa. För att arbeta inom landstinget Västernorrland är en risk, sjuktalen inom landstinget är de högsta i Sverige. 

Patienter som alltid lovordar personalens insatser ser pressen de arbetar under och inser att situationen är ohållbar. Nu har personalen och patienterna fått nog, de tvingas nu övergå till ett höjt vrål när de manifesterar "Slut på rean. En annan vård är möjlig". 

Vi i Vänsterpartiet har hört er och vi har lyssnat. När vi satt i majoriteten i det här landstinget tillsammans med S och MP försökte vi få gehör för vad vi insett måste förändras inom sjukvården: villkoren för de anställda. Vi såg att personalens dåliga villkor schemamässigt, lönemässigt med mera leder till sjukskrivningar och vakanser, vilket leder till stängda vårdplatser, överbeläggningar, fler patienter per sjuksköterska, och till sist mer utomlänsvård. Denna situation skapar en mycket dålig arbetsmiljö som drabbar patienter och omöjliggör lika vård för alla. Det är en nedåtgående spiral som endast kan brytas med verkliga satsningar på personalen. 

Men kraven från oss om satsningar på personalen för att förbättra deras arbetsvillkor blev aldrig verklighet. Övriga majoriteten, S och MP, log och höll med men var aldrig beredd att verkligen ta de steg som är nödvändiga. De förstod inte sambanden, eller var helt enkelt inte intresserade av att försöka åtgärda dessa problem. De tror att landstingets ekonomiska problem ska kunna lösas genom omstruktureringar och besparingar. De förstår inte att problemen med ekonomin till stor del är en direkt följd av personalens dåliga arbetsmiljö. Den höga kostnadsökningen i landstinget beror på kostnaderna för stafettbemanning och kostnader för utomlänsvård, orsakade av stängda vårdplatser. 

Så vad måste de ledande politikerna i detta landsting göra nu på söndag? Jo, de ska öppna sina öron och lyssna. Inse att vårdkrisen som vi befinner oss i är orsakad av dem själva och just därför att de har verktygen att åstadkomma en förändring. Inse att de ekonomiska problemen i landstinget endast kan lösas genom att säkerställa att personalen har bra arbetsvillkor. Politikerna måste lyssna på personalen och vara beredda på att backa och ändra sig i frågor som tidigare tyckts självklara. 

Förtroendet för den högsta politiska och tjänstemannaledningen är skadat efter det senaste årets olika sparförslag och nu allra senast tvångsstängningen av kirurgin i Sollefteå. Det här blir deras sista chans att reparera förtroendet. Skadan är annars så allvarlig att ledningen bör avgå och ge plats för personer som vågar ta makten på allvar och inser att makten betyder ansvaret att sätta sig in i frågor för att kunna ta rätt beslut. Ansvaret att vara lyhörd och kunna lyssna på personalens och patienternas vrål. 

Ämnen i artikeln