Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Högerns vinstkritik är skräckpropaganda

”Borgarna talar gärna om att staten inte ska lägga sig i hur privat skola och vård ska bedrivas på bästa sätt. Kanske vore det inte så dumt", skriver debattören.
”Borgarna talar gärna om att staten inte ska lägga sig i hur privat skola och vård ska bedrivas på bästa sätt. Kanske vore det inte så dumt", skriver debattören. Bild: Bild: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Dagens ETC

DEBATT
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Med stort intresse har vi kunnat följa ett antal borgliga medier i den uppskruvade oron över vad som kommer att hända om förslaget om vinstbegränsning i privat skola och omsorg skulle komma till stånd. Under de senaste två månaderna har vi i pressen kunnat läsa, på såväl ledarplats som i enskilda artiklar, om hur hemskt allt blir om förslaget från Ilmar Reepalu (S) skulle komma till stånd.

Nämnda förslag går som bekant ut på begränsningar i att kunna maximera vinsterna i de ”halvstatliga” – så kallade privata – företagen inom skola, vård och omsorg. Då de får skattepengar för att driva företagen.

Det pågår en intensiv propaganda och finns en stor rädsla för att nämnda vinstbegränsning ska vinna gehör hos allmänheten när det gäller det så kallade vårdvalet. Detta på grund av att omkring 80 procent av den tillfrågade allmänheten är emot att privatvården gör stora vinster av våra skattemedel.

Med rubriker som ”Farlig jakt på vinster i välfärden” (11/12 -17), ”Ingen vinst utan vinst” (3/1 -18), ”Sämre välfärd med vinstbegränsning” (5/1 -18) och ”Regeringen vill stänga skolor” 13/1 -18) är några rubriker i skrämselpropagandan i min lokaltidning Jönköpings-Posten.

Dessa vilseledande texter är helt ogrundade om man inte företräder exempelvis riskkapitalkoncernen Academedia som under 2016 gjorde en vinst om 319 miljoner kronor. Det är klart att man då känner oro om det blir en förändring i vinstuttaget.

De ser ju dessa pengar som sin egendom, men egentligen är de ju svenska folkets skattepengar som är tänkta att gå till vår gemensamma välfärd och inte till att maximera vinster. Hur vinsten för nämnda koncern kommer se ut i bokslutet för 2017 kan bli en intressant läsning för den som är intresserad.

Riskkapitalets företrädare för privat skola och omsorg talar hela tiden om att 80 procent av företagen blir tvungna att stänga – eller att 638 äldre invånare i Jönköpings län kommer drabbas i vården. Vadå, fick inte de äldre någon vård innan riskkapitalet hittade sin nya födkrok?

Man talar också från borgerligt håll i olika sammanhang om att staten inte ska lägga sig i hur privat skola och vård ska bedrivas på bästa sätt, vilket ingår i den borgliga ideologin. Kanske vore det inte så dumt om den idén går i uppfyllelse. Varför ska inte dessa privata skolor och vårdföretag stå på egna ben – utan statliga subventioner – som alla andra större och mindre företag gör?

Därmed kan vi stoppa en liten priviligierad grupp att flytta allmänt kapital utanför landet. Vi ska dessutom sätta stopp för utförsäljning av våra sjukhus, skolor, vårdcentraler, transportmedel, energiföretag och annat som i botten är allmän egendom.

Under månaderna fram till valet kommer borglig press fortsätta med sin skräckpropaganda – att välfärden går under och att samhället inte klarar av om privatvården inte får göra sina miljonvinster på allmänna skattepengar.

Men vi behöver inte rädslas för ett sådant scenario, då vi istället fortsätter med att bygga upp samhället som det var innan två mandatperioder av borgerligt styre, med allt vad det innebar.

Nu är det dags för att vi gemensamt ser till ett mer jämlikt samhälle där även pensionärer och ensamstående har råd med vardagen, samt med den vård och omsorg som behövs.

Willy Neumann, distriktsstyrelsedelegat, Vänsterpartiet Jönköpings län