Opinion
Debatt: Orimligt att kärnkraften går före förnybar energi
Dagens ETC
Euratom-fördraget från 1957 går ut på att stödja kärnkraftsutbyggnaden i Europa. Fördraget har modifierats marginellt sedan dess. På den tiden trodde de flesta att kärnkraften var mycket önskvärd.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
I artikel 1 slås fast att ” Euratom ska ha till uppgift att … skapa de förutsättningar som behövs för en snabb organisation och tillväxt av kärnenergiindustrierna”. I artikel 2 sägs ”säkerställa att sådana viktiga anläggningar kommer till stånd som behövs för utvecklingen av kärn-energin”.
Euratom-fördraget bryter mot några av EU:s grundprinciper. Artikel 3 i EU-fördraget om koherens, det vill säga att lagarna ska vara inbördes överensstämmande. Artikel 6 om att miljöhänsyn ska prägla all EU-politik och ”Polluter pays”-principen.
Subventionerar kärnkraft
Senaste året har EU-kommissionen i förslaget till energipolitik fram till 2030, det så kallade Clean Energy Packet, klargjort att kärnkraften inte behöver konkurrera på marknaden eftersom Euratom-fördraget står över andra EU-fördrag. Det medför att kärnkraften får kraftigt subventioneras.
Det görs till exempel nu i England och Ungern med mångmiljardbelopp. Nyligen pumpade Frankrike in cirka fyra miljarder euro i det konkursmässiga kärnkraftsföretaget EdF. Samtidigt får inte förnybar energi subventioneras med hänvisning till EU:s konkurrensregler, de så kallade State Aid Guidelines. Danska EU-kommissionären Margrethe Vestager hävdar att om man vill ändra på kärnkraftens gräddfil så måste Euratom-fördraget ändras.
Det är orimligt att Euratom-fördraget har prioritet framför övriga EU-fördrag. Sveriges medlemskap i Euratom kostar dessutom minst 300 miljoner varje år, och kommer att öka, nästa år med cirka tio procent. Under perioden 2021–2027 ska EU, via Euratom, satsa drygt 60 miljarder på den franska lekstugan, fusionsenergi-projektet ITER. Den tekniken blir olönsam, om den överhuvudtaget skulle fungera tekniskt.
Dessutom har vi redan billig fusionsenergi i hela världen, nämligen solenergin. Satsa på den formen av fusionsenergi i stället! Då Sverige 2040 enligt riksdagen ska basera sin energiförsörjning på 100 procent förnybar energi blir Euratomfördraget en dyr obsolet kvarleva som i framtiden är helt onödig för oss.
Reformera Euratom-fördraget nu
En förändring av Euratomfördraget har föreslagits med jämna mellanrum utan att någon åtgärd av betydelse har vidtagits. Tyskland lovade till exempel 2012 att reformera Euratom-fördraget. Andra EU-länder, till exempel Österrike, Luxemburg, Irland och Danmark stöder Tysklands ambition att grundligt reformera det 60 år gamla fördraget. Det är därför viktigt att Sverige ansluter sig till denna grupp av kritiska EU-länder och förordar en grundlig reformering av Euratom.
8 juni hölls en internationell konferens i Köpenhamn om Euratom där ett tiotal miljöorganisationer medverkade. Ett förslag blev att planera för en konferens i Österrike i höst med deltagande av viktiga EU-politiker i syfte att påskynda reformeringen.
I stället för att subventionera fissions- och fusionsenergi bör Euratom ägna sig åt säkerhetsfrågor, att gemensamt tackla avfallsproblemet samt att underlätta avvecklingen av befintliga reaktorer.