Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ordna Skansens ekonomi – lägg ned djurparken

I vintras stängde Skansen ner för första gången på 129 år. Den 1 april öppnade de igen, och till premiären var björnungarna synliga och aktiva. Men för vems skull?
I vintras stängde Skansen ner för första gången på 129 år. Den 1 april öppnade de igen, och till premiären var björnungarna synliga och aktiva. Men för vems skull? Bild: Foto: Anders Wiklund/TT

ETC nyhetsmagasin

Pandemin har gett Skansen ekonomiska problem – och en unik möjlighet att sluta spärra in djur på livstid för att roa människor, skriver Axel Lilliestråle.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Det har undgått få att Skansen i Stockholm har hamnat i djupa ekonomiska problem på grund av Coronapandemin. Skansen har en helt unik uppsättning med kulturhistoriskt intressanta byggnader. Samtidigt hyser Skansen en verksamhet med djurhållning med både nordiska djur som älgar och vargar och exotiska djur som krokodiler.

Att bedriva djurparksverksamhet är inte enbart kostsamt, det är även problematiskt ur en etisk synvinkel. I denna verksamhet föds djuren in i vad som bäst kan liknas med välutrustade fängelser. Att djuren har träd och stenar i sina hägn är inte mycket tröst gentemot det faktum att de har fått sina grundläggande behov berövade, som friheten att kunna röra sig fritt och utöva sitt naturliga beteende.

Till skillnad från vad många djurparker vill få en att tro är verksamheten inte ett bra verktyg för artbevarande. Det är betydligt bättre att genom reservatsbildning skydda djur­arterna i sina naturliga habitat. Även om avelsprogram i vissa fall är nödvändiga så är det direkt olämpligt att använda djuren som visningsobjekt för allmänheten. Värt att nämna är att djurparker, däribland Skansen, inte huserar arter som är utrotningshotade utan de som är populära att visa upp. Varför annars skulle de ha arter som älgar, sälar eller björnar innanför sina hägn?

Djurparksverksamhet är inte enbart problematiskt avseende behandlingen av de specifika djur som befinner sig innanför staketen. Verksamheten sedimenterar en bild av djur som verktyg för våra nöjen och begär utan någon som helst rätt till autonomi. Under den viktorianska eran var människo­utställningar inte ovanliga, vilket på den tiden var den yttersta manifestationen av den arroganta människosyn man hade i Europa på den tiden. På liknande sätt sprider djurparker en arrogant uppfattning om att det är okej att spärra in djur på livstid för att roa människor på helgerna.

Därutöver bör det nämnas att Skansen har haft problem med sin djurhållning. I ett uppmärksammat reportage i Expressen förra året vittnar före detta djurskötare på Skansen om en kultur av misskötsel och hemska exempel på vanvård.

Så medan Skansen befinner sig i ekonomiska problem lär det vara dags att göra en ordentlig översyn över sina utgifts­poster. Skansen kan drastiskt skära ned på sina driftskostnader och modernisera sig på samma gång genom att avskaffa sin förlegade djurparksverksamhet. Ytan som tidigare upptogs av djurhägnen har enorm potential till att användas till andra saker. Såsom botanisk trädgård, servering eller varför inte utökad museiverksamhet?

Coronapandemin har medfört många svårigheter men den ekonomiska kris som har skapats i dess spår har gett oss en unik möjlighet att nyinvestera klokt och inte köra i samma gamla hjulspår. Detta gäller många branscher, däribland underhållningsbranschen som Skansen är en del av. Samhället bör förändras när vi kan och vet bättre, och förhoppningsvis kan Skansen vara en del av den utvecklingen.