Hoppa till innehållet

ETC Norrköping

Debatt: Orättvisa förutsättningar för barn och unga i Norrköping

Bild: Bild: Henrik Witt/TT

ETC Norrköping

Det är stor skillnad på barns och ungdomars förutsättningar i Norrköping. Det kan vi utläsa i årsredovisningen för Norrköpings kommun där utvecklingen gått åt fel håll särskilt vad gäller barns och ungdomars förutsättningar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Norrköping som står för åsikten.

Vi kan till exempel läsa att barnen i skolan mår allt sämre med ökad ångest och depression. Andelen ungdomar som blev behöriga till gymnasiet minskade 2016. Droger och narkotika blir allt vanligare bland ungdomar i vår kommun och förutsättningarna för en mer jämlik och jämställd fritid för våra ungdomar har försämrats. Faktum är att kommunen inte klarar av eller uppfyller ett enda av sina egna mål om ett rättvist Norrköping.

Vi har länge pratat om de växande klyftorna. Det finns en stor skillnad i barns och ungdomars förutsättningar beroende på var i Norrköping de bor och växer upp. Under det senaste året har den klyftan i vår kommun också blivit allt större. Vi ser det i skolan. Vi ser det bland föreningar och i fritidslivet. Och vi ser det också på arbetsmarknaden.

För de som har välutbildade föräldrar och växer upp i villaförorter är förutsättningarna väldigt goda. Här finns goda möjligheter för en bra och lärorik skolgång, en utvecklande och variationsrik fritid och goda möjligheter till jobb och vidareutbildning. För barn och ungdomar som växer upp i exempelvis Hageby, Klockaretorpet och Marielund är verkligheten tuffare och förutsättningarna betydligt sämre.

Sedan en tid tillbaka är jag engagerad i en idrottsförening med barn- och ungdomsverksamhet i Hageby. Där möter jag ganska ofta föräldrar som oroar sig för om de har råd att betala medlems- och träningsavgifter för sina barn. För många föräldrar är det väldigt svårt att klara av avgiften, vilket medför att det i vissa åldersgrupper bara är ett fåtal som betalar sina avgifter fullt ut.

Bland ledare i föreningen är det snarare träningsförutsättningarna som man oroar sig över. Hagebyhallen är både en gammal och sliten hall. Ändå är det i stort sett alltid fullbokat och det är svårt att få tider. Särskilt svårt har det varit denna vinter efter att Navestads-hallen brandskadades. Jämför det med till exempel City gross arena ute i Lindö, en nybyggd arena både för inomhus- och utomhusidrott som kommunen är med och finansierar.

Ska det bli en förändring behöver vi göra mycket mer för att jämna ut skillnaderna. Vi behöver investera där behoven är som störst. För oss i Vänsterpartiet är ett rättvist och jämlikt Norrköping en av de viktigaste politiska frågor vi som politiker har att arbeta med. Vårt -alternativ är ett Norrköping där goda förutsättningar ges för alla barn och ungdomar, inte bara för några få.

 

Ämnen i artikeln