HBTQ
Debatt: Omvändelseförsök måste kriminaliseras
Dagens ETC
Om regeringen inte förmår att skyndsamt föreslå en kriminalisering av omvändelseförsök finns det förslag på riksdagens bord som regeringspartierna gärna får ställa sig bakom.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Omvändelseförsök riktade mot unga hbtqi-personer förekommer i hela världen och många av försöken finns beskrivna och det är fruktansvärda erfarenheter många hbtqi-personer bär på. När var femte ung hbtqi-person uppger att de blivit utsatta för ett omvändelseförsök är det hög tid för oss i politiken att agera.
Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning som skulle se över möjliga vägar för att kriminalisera omvändelseförsök i Sverige. Av forskningen framgår det att omvändelseförsök är kopplade till negativa konsekvenser för de som genomgår dem, bland annat i form av psykisk ohälsa. Uppmaningar att förbjuda företeelserna har framförts av bland andra FN:s oberoende expert mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet samt av Europaparlamentet.
Ett tiotal länder har infört förbud på nationell nivå. I andra länder, bland annat Norge, pågår arbete med sådan lagstiftning.
Utredningen presenterade betänkandet SOU 2023:37 – ”Förstärkt skydd för den personliga integriteten – behovet av åtgärder mot oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsingrepp samt omvändelseförsök” – i juni 2023. Utredningen har utgått från den definition av omvändelseförsök som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har använt i sin rapport Unga hbtq-personers utsatthet för omvändelseförsök i Sverige:
”… påtryckningar och tvång som syftar till att förmå någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill.”
Enligt MUCF:s kartläggning framgår att omvändelseförsök förekommer i Sverige i viss utsträckning, men inte genom kroppspåverkande metoder. Mot bakgrund av detta anser utredningen att en kriminalisering inte ska införas. Enligt utredningens förslag är anledningen till att en kriminalisering inte kan införas då det inte framkommer att hbtqi-personer utsätts för påtaglig fara eller skada, alltså att hbtqi-personer inte utsätts för påverkan genom handlingar som utgör olaga tvång, misshandel, olaga frihetsberövande, olaga hot, äktenskapstvång, ofredande, förtal, förolämpning eller hets mot folkgrupp.
Utredningens slutsatser har mötts av kritik från bland andra RFSL som pekar på MUCF:s rapport där det framkommer att ungefär 18 procent av Sveriges unga hbtqi-personer är utsatta, även om siffran är svår att bekräfta.
Omvändelseförsök är skadligt såväl för den enskilde som för hbtqi-personer som grupp och kan leda till stigmatisering, psykisk ohälsa, självmordsförsök samt en rad andra negativa psykosociala konsekvenser som att sprida eller förstärka föreställningar om sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck som avviker från normen landar utredningen i att inte kriminalisera gärningen. Vidare är det ett stort problem med unga hbtqi-personer som blir utsatta för hedersrelaterat våld och där är mörkertalet stort.
Därför har vi genom vår motion 2023/24:1010 – ”Kriminalisering av omvändelseförsök” – föreslagit till riksdagen att ställa sig bakom en kriminalisering av omvändelseförsök i Sverige. Storbritanniens regering har framfört att de kommer presentera ett förbud, där även transpersoner omfattas. I Frankrike, Nya Zeeland och Kanada infördes ett förbud 2022. Malta införde förbud redan 2016 och Tyskland år 2020.
I Tidöavtalet står det att regeringen kommer införa någon form av kriminalisering av omvändelseförsök och Paulina Brandberg (L) har själv signalerat att trots utredningens slutsatser ska regeringen återkomma med ett förslag till riksdagen. Men inga förslag är presenterade och det är bråttom att komma till bukt med omvändelseförsök i Sverige. Om regeringen inte förmår att skyndsamt föreslå en kriminalisering av omvändelseförsök finns det förslag på riksdagens bord som regeringspartierna gärna får ställa sig bakom. Det är hög tid att Sverige blir ett mer öppet och friare land för unga hbtqi-personer.