Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Områden får förfalla i väntan på ombildning

”Oavsett om det blir ombildning eller inte så är det hyresgästerna som blir förlorare”, skriver debattörerna.
”Oavsett om det blir ombildning eller inte så är det hyresgästerna som blir förlorare”, skriver debattörerna. Bild: Foto: Hasse Holmberg / TT

Dagens ETC

Nödvändiga renoveringar i allmännyttan i Stockholm skjuts nu upp i väntan på att fastigheterna ska omvandlas till bostadsrätter. Resultatet kan i värsta fall bli att hela områden förfaller. Och ­oavsett om det blir ombildning eller inte så är det hyresgästerna som blir förlorare. Det skriver Clara Lindblom (V) och Karin Wanngård (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att den borgerliga majoriteten i Stockholms stad vill sälja ut delar av allmännyttan för att omvandla hyresrätter till bostadsrätter är tyvärr ingen överraskning. Det innebär både färre hyresrätter i en stad som behöver fler och att hyresrätter med lägre hyra nu försvinner från hyresmarknaden. Som om det inte vore nog framkommer det nu också att den här processen gör att planerade och angelägna renoveringar av lägenheter skjuts upp flera år för de som vill bo i hyresrätt.

För att starta processen att omvandla hyresrätter till bostadsrätter behöver hälften av hyresgästerna lämna en intresseanmälan för att köpa sin lägenhet. En siffra som vi menar är för låg. Men för den som driver ombildningspolitik är den mer än tillräcklig. Att skjuta upp en renovering gör att fastigheten kan framstå som ”billig”. Därmed lockas hyresgäster till att inleda en ombildningsprocess. Renoveringen måste ju dock ändå genomföras. Skillnaden är att de boende då, genom sin nya bostadsrättsförening, ska betala för den. Därmed blir det reella priset för fastigheten högre. Något som kanske inte framgår särskilt tydligt för de hyresgäster som planerar att inleda en ombildningsprocess.

Det finns ett stort behov av renoveringar i flera av allmännyttans bostäder som nu riskerar att försenas flera år i väntan på eventuell försäljning. Signalen som staden skickar till hyresgästerna blir att de förväntas köpa, inte bli kvar som hyresgäster och få sina välbehövda renoveringar genomförda som planerat.

Vi menar att planerade renoveringar måste genomföras för att garantera ett tryggt och bra boende i allmännyttan. Hyresgästerna får nu leva med att efterlängtad tilläggsisolering av väggar och tak stoppas, att fönster och balkonger blir kvar i dåligt skick och att flera andra åtgärder sätts på paus. Fler kanske kan köpa, men har de sen råd med avgiftshöjningarna som blir en följd av renoveringarna? Resultatet kan i värsta fall bli att hela områden förfaller. Och oavsett om det blir ombildning eller inte så är det hyresgästerna som blir förlorare.

Priset för de borgerligas utförsäljning blir nu inte bara en minskad allmännytta och ett färre antal lägenheter till en överkomlig hyra. Det leder också till allt fler fastigheter i sämre skick. Något som riskerar att förstärka segregation och otrygghet i området – allt det som den borgerliga majoriteten säger sig försöka bekämpa. De hävdar gärna att människor tvingas bort från sin stadsdel på grund av bristen på bostadsrätter och att utförsäljning skulle skapa bättre integration. Det här är minst sagt vilseledande. I princip alla de områden där de blågröna vill ombilda hyresrätter har redan befintliga bostadsrätter till försäljning.

Vi anser att det Stockholm behöver är fler hyresrätter, inte färre. Därför ska vi behålla, och renovera, de lägenheter som fortfarande finns i de kommunala bostadsbolagen. Det är helt orimligt att låta den politiska majoritetens önskan om utförsäljning stoppa de boendes behov av renovering.
////

Clara Lindblom

Oppositionsborgarråd
i Stockholm (V)

Karin Wanngård

Oppositionsborgarråd
i Stockholm (S)