Opinion
Debatt: Om vi måste gå med i Nato kan vi väl göra det med värdighet
Dagens ETC
S-studenter vill inte att Sverige ska gå med i Nato, men om vi nu ska göra det är det minsta vi kan begära en värdig process. På Folk och Försvars rikskonferens stod statsminister Ulf Kristersson under söndagen och låtsades om att det inte finns fler krav från Turkiet.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Just nu är Sveriges statsminister och nyligen Nato:s generalsekreterare i Sälen för att medverka på Folk och försvars årliga rikskonferens. Under konferensen diskuteras bland annat Sveriges pågående ansökningsprocess till Nato. Det är en process som för närvarande varken är seriös eller rättssäker. Turkiets president Erdogan använder Sverige som slagträ för att visa sig tuff inför landets befolkning som ska gå till presidentval i juni 2023. Sverige förtjänar en seriös ansökningsprocess. Därför kräver S-studenter att Sveriges ansökan till Nato pausas till efter det turkiska valet.
När Socialdemokraterna öppnade upp för en säkerhetspolitisk dialog var det många, bland annat S-studenter, som varnade för att sätta sig i samma båt som Turkiet. En båt som idag svajar avsevärt och där många grundläggande normer och lagar riskerar att hamna överbord.
Senast i dagarna har det uppdagats att utrikesminister Tobias Billström (M) ljugit för svenska journalister om vad han har sagt i en intervju med turkisk media. I intervjun meddelar han att det kommer att bli förbjudet att uppvisa symboler som kan kopplas till terrororganisationer, till exempel att vifta med vissa flaggor. Utrikesdepartementets pressavdelning förnekade uppgifterna, men kort därefter kunde Dagens ETC avslöja att Billström visst hade uttryckt sig på sådant vis. Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, varnar för Billströms uttalande och regeringens planer. Hon understryker att det skulle innebära en inskränkning av människors fri- och rättigheter.
I samma artikel framgår det även att Billström stoltserar kring att regeringen beslutat om att lämna ut tre personer till Turkiet. Det är uppenbart att den högerkonservativa regeringen är desperata att nå en framgång efter månader av lögner och löftesbrott. Men att sälja ut svenskars fri och rättigheter är att gå för långt.
Dessvärre är Turkiet inte det enda som Billström varit otydlig kring. Det gäller även om kärnvapen ska få finnas på svensk mark. Nu har han meddelat att det inte ska finnas kärnvapen på svensk mark. Vad som faktiskt gäller framstår därav som en aning otydligt. Efter alla dessa turer har vi dessvärre svårt att ha förtroende för den högerkonservativa regeringen. Moderaternas tidigare otydlighet är skrämmande och partiet har blivit något av svenska mästare på att säga en sak före en process och en annan sak efter, den så kallade Johan Pehrsson-doktrinen.
Det är oacceptabelt att svenska företrädare ljuger för media och fjäskar för en diktatur. I efterhand kan en konstatera att svängningen i Nato-frågan gick för fort. Det hade behövts fler diskussioner och mer tydlighet kring vad vi vill och vad vi som land är villiga att ge upp för ett medlemskap i militäralliansen Nato. Avsaknaden av ett gediget förarbete har spelat Erdogan väl när han nu satsar på att bli återvald som president för Turkiet.
S-studenter vill inte att Sverige ska gå med i Nato, men om vi nu ska göra det är det minsta vi kan begära en värdig process. På Folk och Försvars rikskonferens stod statsminister Ulf Kristersson under söndagen och låtsades om att det inte finns fler krav från Turkiet, men så är inte fallet. Denna cirkus måste få ett slut. Pausa Sveriges Nato-ansökan fram till efter Turkiets presidentval. Annars riskerar Sverige att förhandla bort de friheter som vi går med i Nato för att försvara. Det vore oerhört olyckligt.