Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Om Södermanland vore Västbanken

Eskilstuna och Ramallah.
Eskilstuna och Ramallah. Bild: Bild: Wikimedia och Majdi Mohammed

Dagens ETC

Hur hade livet kunna se ut om Palestina i själva verket var Södermanland? Om detta skriver Lars Edqvist, som nyligen har kommit hem från Västbanken.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hur hade livet kunna se ut om Palestina i själva verket var Södermanland? Om detta skriver Lars Edqvist, som nyligen har kommit hem från ett besök på Västbanken.

Taxichauffören Tyra från Gnesta har drabbats av strupcancer. Hon är så hes att hennes passagerare har svårt att höra vad hon säger. Hon skulle behöva besöka en specialist på Karolinska, men de svenska myndigheterna ger henne inte tillstånd att resa genom vägspärren i muren i Botkyrka. Orsaken: hon är sörmlänning.

En privatläkare i Gnesta har gett henne cellgifter, men det har inte gett någon effekt. Hon fruktar nu att cancern kommer att sprida sig.

IT-konsulten Isak från Eskilstuna är internationellt känd och framgångsrik. Han har kunder över hela världen, men det är krångligt att besöka dem. Den svenska myndigheten ger honom inte tillstånd att ta sig till vare sig Skavsta eller Arlanda. Om han ska flyga är han tvungen att ta sig till Oslo istället.

Orsak: han är sörmlänning.

Isak tjänar bra, men är missnöjd med att leva i det stora muromgärdade fängelse som Eskilstuna kommun utgör. Han kan inte ens ta sig till Östersjön för att bada. Den svenska myndigheten tycker att han klarar sig bra där han är.

Pensionären Hanna från Nynäshamn har varit tvungen att sälja de guldsmycken hon har ärvt av sin mor. Pengarna behöver hon eftersom priset på vatten har gått upp så kraftigt. Hon duschar bara en gång i veckan och dricker kaffe ur samma mugg många dagar i sträck utan att diska.

Orsaken till att vattnet har blivit så dyrt för Hanna är att den svenska myndigheten i Stockholm har bestämt att styra om det mesta dricksvattnet till de stora svenska bosättningarna vid Vagnhärad. Bosättarna använder i genomsnitt 340 liter vatten om dagen. Sörmlänningarna använder 24 liter.

Kocken Kajsa från Södertälje har fått ett drömjobb på en av Stockholms mest kända restauranger. Men pendlingen håller på att knäcka henne. Hon tvingas att stiga upp klockan fyra varje morgon för att köa i flera timmar för att ta sig igenom vägspärren i muren i Botkyrka.

Egentligen är det inte det timslånga köandet vid vägspärren som är det värsta. Kajsa tycker att det jobbigaste är godtyckligheten och trakasserierna från de svenska soldaterna.

Egentligen skulle hon vilja bosätta sig i Stockholm, men det får hon inte för de svenska myndigheterna.

Orsak: hon är sörmlänning.

Gränspolisen Samir har sina rötter i Syrien, men älskar sitt nya hemland Sverige. Han har haft lätt att lära sig svenska och brukar säga till sina svenskfödda kompisar att ”jag är mer svenne än ni”.

Efter fem år som gränsvakt mellan de svenska och de sörmländska territorierna har han beslutat att tala ut om de svenska myndigheternas systematiska förföljelser av sörmlänningar.

– Vi har gjort allt för att skrämma och förnedra sörmlänningar. Det är inget som vi gränsvakter själva har hittat på även om det finns de vakter som gillar att misshandla sörmlänningar. Men att trakasserierna har pågått i så många år beror på order uppifrån. Den svenska staten har bestämt att sörmlänningar ska hållas under kontroll, i osäkerhet och skräck, säger han.

Ungefär så här skulle det vara om Sörmland vore Västbanken.