Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Öka takten i omställningen!

”När klimatfrågan diskuteras i Sverige, är det nästan alltid utsläppen inom landets gränser som avses. Men vi är även ansvariga för vår import och vårt flygresande”, skriver debattören.
”När klimatfrågan diskuteras i Sverige, är det nästan alltid utsläppen inom landets gränser som avses. Men vi är även ansvariga för vår import och vårt flygresande”, skriver debattören. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

ETC Göteborg

Medan utsläppen i Sverige har minskat, har de totala utsläppen som vi svenskar är ansvariga för, nästan inte minskat alls, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Om alla människor i världen levde som vi svenskar gör, skulle det behövas fyra jordklot, enligt WWF. Miljöministern kommenterade detta med att vi bör minska matsvinnet.

Vi behöver genomföra en mycket stor och omfattande omställning av hela samhället. Men vi går som katten kring het gröt. Det sägs att vi skall bli en av de första fossilfria välfärdsnationerna, men vi fortsätter att köra omkring på bensin och diesel. Borde vi inte förbjuda fossila bränslen inom kort?

Statsministern bör nu tala direkt och mycket tydligt till svenska folket och säga: Klimatförändringarna är här nu. Det är allvar. Det är bråttom. Vi står inför en mycket stor samhällsomvandling. Alla skall med. Vi kommer att hjälpas åt. Tillsammans kommer vi att skapa ett hållbart samhälle och en fantastisk framtid.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

När klimatfrågan diskuteras i Sverige, är det nästan alltid utsläppen inom landets gränser som avses. Men vi är även ansvariga för vår import och vårt flygresande. Sverige är ett modernt utvecklat land, som har lagt ut mycket av sin produktion till andra länder. När vi beställer varor och tjänster från andra länder, är det vi som trycker på köpknappen. Det är vi som är ansvariga även för dessa utsläpp. Även om utsläppen sker utanför Sveriges gränser.

Naturvårdsverket rapporterar de totala utsläppen, per person och år. Dessa siffror visar att vi inte är så duktiga som vi tror. Under cirka 20 års tid har vi i princip inte rört oss ur fläcken!

Medan utsläppen i Sverige har minskat, har de totala utsläppen som vi svenskar är ansvariga för, nästan inte minskat alls. Vi ligger på en ohållbar nivå sedan lång tid tillbaka. Vi är ansvariga för utsläpp om cirka tio ton per person och år. Detta är elefanten i rummet, som nästan ingen politiker vill tala om.

Nu i slutet av maj har Miljöpartiet kongress. Där kommer troligtvis denna fråga upp till diskussion. Vågar MP stå upp för planeten och se till att vi alla blir planetskötare?

Meteorolog Pär Holmgren har skrivit en bok med titeln ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt”. Frågan är nu om MP kommer att göra så mycket som möjligt, vad gäller denna ödesfråga?

Kommer kolbiten fram även i valrörelsen 2018 eller har den hamnat i en byrålåda på regeringskansliet? Om inte MP sätter fart, får väl regeringen lämna in en avskedsansökan, tillsammans med kolbiten?

Kommer de politiska partierna att driva omställningen eller är det kanske helt andra krafter som kommer att göra verklig skillnad, på vår väg mot nollutsläpp? Ibland känns det som att partierna oroar sig mer för att tappa väljarstöd, än vad de bekymrar sig för klimathotet.

Ämnen i artikeln