Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Övertro på koldioxidinfångning riskerar att låsa fast Göteborg

Bild: Frank Augstein/TT

Dagens ETC

Fokus måste ligga på att minska utsläppen. Inte på att raffinaderiernas tunga utsläpp ska lösas genom CCS-teknik, koldioxid­infångning. Därför måste Göteborg göra om sin energiplan, skriver vänsterpartisterna Gertrud Ingelman och Grith Fjeldmose.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den senaste IPCC-rapporten larmar om hur stigande temperaturer orsakar dödliga värmeböljor, utrotning av arter, ökat extremväder och svår vattenbrist. Klimatkrisen kräver att fossila utsläpp minskar snabbt. Dessutom har Rysslands invasion av Ukraina visat på farorna med vårt beroende av importerade fossila bränslen. De oljeslukande raffinaderiernas stora utsläpp av växthusgaser behöver därför fasas ut. 

Förslaget till ny Energiplan som Göteborg snart ska anta lutar sig tungt på fortsatt beroende av raffinaderiernas spillvärme för fjärrvärmen. Planen förespråkar att raffinaderiernas utsläpp ska lösas genom CCS-teknik, koldioxid­infångning. Detta är en dyr energi­krävande teknik som internationellt visat sig fungera dåligt där den prövats. Avskiljning och lagring av koldioxid kan inte ersätta den nödvändiga utvecklingen av långsiktigt hållbara energilösningar och är inte heller tillräckligt nära i tid för den stora klimatomställning som krävs. Övertro på CCS riskerar att bromsa utvecklingen, vara dyrt och kräva stora mängder energi. 

Det är också en ny och obeprövad teknik som vi i dagsläget inte vet de långsiktiga konsekvenserna av. De internationella CCS anläggningar som prövats visar att metoden sällan ger utlovat resultat. I Australien fångade Chevrons anläggning in två procent istället för planerade 80 procent under en femårsperiod, rapporterar The Guardian.

För Vänsterpartiet är effektivisering och utsläppsminskningar det som borde komma i första hand. Förslaget till Göteborgs Stads energiplan 2022–2030 innebär fortsatt beroende av raffinaderierna, vilket gör att Göteborg även i framtid­en inte kontrollerar sin energi­situation och att målen i Miljö- och klimatprogram inte kan nås. 

Vi behöver ett robust fjärrvärmenät och kan inte tillåta att systemet vilar på en föråldrad industri. Import­erade fossila bränslen kommer att behöva fasas ut. En omställning till biodrivmedel i stor skala är heller inte ett realistiskt alternativ. Vi har en begränsad tillgång på biomassa och ett stort behov att bevara biologisk mångfald. En storskalig skogsavverkning motverkar bevarandet av skogen som behövs för att binda kol. 

Därför anser vi i Vänsterpartiet att Göteborgs Energiplan behöver arbetas om och att fokus ska ligga på att minska utsläppen snarast genom att utveckla hållbara energitekniker och energieffektiviseringar. Vi behöver en diskussion kring framtidens energikällor som utbyggd vindkraft, solkraft och geotermisk energiproduktion. Vi behöver också utveckla tekniker för lagring av energi över tid. 

Göteborgs Energiplan ska inte bygga på övertro på CCS som låser fast oss i fossilberoende. Vänsterpartiet vill minska utsläpp genom ett transporteffektivt samhälle med utbyggd kollektivtrafik och mer gods på järnväg och elektrifierade transporter, vilket minskar behovet av importerade fossila bränslen och kapar växthusgas­utsläpp både i raffinaderier och fordon. Det är i vårt säkerhetsintresse att göra stora satsningar på sol- och vindkraft – där el till framtidens tekniker kan produceras.