Hoppa till innehållet

Stockholm

Debatt: Obefintlig valfrihet för den som bor på Södermalm

”I Region Stockholm är i dag 70 procent av de över 200 vårdcentralerna privata”.

”I Region Stockholm är i dag 70 procent av de över 200 vårdcentralerna privata”.

Bild: Simon Rehnström/SVD/TT

Dagens ETC

Gömda bakom löften om ”valfrihet” har högern rullat ut privatiseringar på bred front i Stockholms sjukvård. Men för den som vill välja att inte bidra till privata vinster genom sitt läkarbesök finns det på vissa håll ingen valfrihet alls.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Det finns 17 vårdcentraler på Södermalm, en stadsdel med drygt 100 000 invånare. Men visste du att inte en enda av de 17 vårdcentralerna drivs av regionen? Här tävlar istället vårdföretag som Capio och Doktor.se om de lukrativa patienterna. Södermalmsbor som av någon anledning föredrar en vårdcentral i offentlig regi får sätta sig på cykeln eller tunnelbanan och åka till en annan stadsdel.

Visste du att inte en enda av de 17 vårdcentralerna drivs av regionen? 

Helt enkelt är det inte att hitta en vårdcentral med den gamla landstingsloggan ovanför entrén, även för den som är beredd att åka en bit. I Region Stockholm är i dag 70 procent av de över 200 vårdcentralerna privata. Sedan regeringen Reinfeldt öppnade portarna för vårdföretagen på vid gavel genom ”valfrihetsreformen” 2008 har ett 60-tal nya privata vårdcentraler öppnat i Stockholm, men inte en enda regiondriven. En granskning i Dagens Nyheter har också visat att det främst är välbärgade områden som innerstan, Nacka och Sigtuna som fått fler vårdcentraler.

”Valfrihet” är ett begrepp med positiv klang. Högerns tankesmedjor och lobbyistarméer har genom åren varit skickliga på att få sina ideologiska marknadsexperiment att framstå som något som är till nytta för gemene man. Men när man skrapar lite på ytan visar det sig gång på gång att det är vårdföretagen som åtnjuter friheten att välja sina patienter, snarare än tvärtom.

Nyligen avslöjade Sveriges Radio att Krys vårdcentral vid Hornstull på Södermalm sticker ut i statistik över anmälda missförhållanden. Patientnämnden och Inspektionen för vård och omsorg har totalt fått in över 70 anmälningar om missförhållanden de senaste två åren. ”Vårdcentralen bör kontrolleras innan någon dör”, säger en anmälare till radion.

Marknaden ska vara självsanerande, får man ofta höra från marknadsliberala förespråkare. Om en verksamhet inte håller måttet kommer kunderna, eller patienterna, rösta med fötterna och välja en bättre konkurrent. 

Men vad hjälper det när alternativet är ett annat företag där nästa kvartalsrapport på samma sätt dikterar villkoren för verksamheten? Att byta en vinstdrivande vårdkoncern mot en annan är en klen tröst för den som helst av allt vill välja tryggheten som en vårdcentral i offentlig regi står för.

Det är inte ovanligt att du som patient själv blir en vara på vårdbolagens marknad. När aktörer köper upp varandra följer patientlistorna med. Det innebär att du ena dagen kan vara listad på en viss vårdcentral, för att nästa dag få reda på att ett nätläkarbolag tagit över din listning. Att köpa och sälja patienter på det sättet borde inte vara tillåtet.

Vi får mycket bra gjort i Region Stockholm just. De värsta avarterna i den genomprivatiserade sjukvården görs om, som vårdval hud och geriatriken. Men när det gäller vårdcentralerna krävs en lagändring och bollen ligger hos riksdagen. Det är dags att vi på allvar börjar diskutera en skrotning av Lagen om valfrihet gällande vårdcentraler.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.