Opinion
Debatt: Oansvarigt EU sviker båtflyktingarna
Dagens ETC
FN menar att Europa både kan och bör ta emot en miljon människor de närmsta fem åren. Att EU då kommer överens om 60 000 – på frivillig bas – är inget annat än oansvarigt, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V).Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Det har gått över två månader sedan 900 personer drunknade på Medelhavet inom loppet av en vecka. Alla EU:s ledare svämmade då över med löften om solidaritet, räddningsinsatser och att det inte ska kunna hända igen. Men det bidde inte ens en tummetott.
Först klockan 3 på morgonen idag blev det klart att EU ska ta emot 20 000 kvotflyktingar och att man enades om att vidarebosätta 40 000 flyktingar från Grekland och Italien. Det blev som vi förutspått inte en överenskommelse mellan alla medlemsländer och det är såklart det enda sättet att hantera frågan.
Vänsterpartiet har hela tiden hävdat att vi inte kan vänta in en överenskommelse som inkluderar alla 28 medlemsländer, eftersom det innebär att man anpassar sig efter de mest rasistiska och nationalistiska krafterna bland medlemsstaterna. Om EU inte kan leverera måste en koalition av villiga gå före. Det vi såg i natt kan snarast beskrivas som en koalition av de minst ovilliga.
Det är naturligtvis välkommet och på tiden att det alls finns ett, om än ofärdigt, beslut. Tyvärr har Stefan Löfven vägrat berätta hur många Sverige kan tänkas ta av de 60 000. Jag föreslår 10 000. Det skulle sätta press på de övriga länderna, och visa att Sverige är beredda att ta ledartröjan på ett positivt sätt.
Samtidigt vet alla att det är på tok för få personer det rör sig om, och att det inte alls svarar mot den flyktingsituation vi har i vårt närområde. Det är också skamligt att en överenskommelse sitter så hårt inne.
På öarna Lesbos och Kos sitter tusentals asylsökande. Den grekiska regeringen har på grund av åtstramningarna inte möjlighet att anställa en enda person som kan åka dit och hjälpa till. Några hjälporganisationer finns på plats, men de är alldeles för få. På andra sidan Medelhavet kommer rapporter om att IS återigen försöker inta Kobane. Rapporter från Amnesty gör klart att situationen för flyktingar i Libyen är fylld av övergrepp, våld och våldtäkter.
Miljoner människor är på flykt i vårt närområde. Att EU då kommer överens om 60 000 är inget annat än oansvarigt. FN menar att Europa både kan och bör ta emot en miljon människor de närmsta fem åren.
Det är också intressant att Stefan Löfven i sina kommentarer efter mötet inte alls nämner de övriga slutsatser man enligt Donald Tusk, ministerrådets ordförande, kom fram till. Nämligen att Frontex ska få ett utökat mandat att kasta ut flyktingar. Detta är inte bara ett rättsosäkert förfarande utan bryter mot internationell rätt. Att Tusk dessutom kallar människor för Illegala istället för att använda ordet irreguljära visar att glidningen mot en allt mer repressiv politik. Den högerextrema agendan har slagit rot i EU, vilket resulterat i förslag på eventuella säkerhetszoner, Frontex ökade mandat, och att man vill skjuta på flyktingbåtar.
Det är dags att tänka utanför den trånga EU-boxen och det är dags att Sveriges regering tydligt tar avstånd får Donald Tusks ordval och rådets slutsatser om Frontex.
Det ständiga talet om solidaritet med övriga medlemsländer måste få ett slut! Solidaritet måste vi ha med människor på flykt och i nöd. Allt annat är att missbruka ordet.
Jag kräver att Stefan Löfven redogör för hur Sverige kommer visa vägen och ta på sig ledartröjan och att Sverige stänger dörren för den uppsjö av repressiva och militära insatser som EU planerar. Den dörr som nu står på glänt om att ta emot fler är den som istället ska pressas upp.