Opinion
Debatt: Oacceptabelt med rasism mot apoteksanställda
Dagens ETC
”Ingen ska behöva utstå glåpord eller kommentarer på hur man ser ut eller vilka kläder man bär.”Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
”Måste ni ha utlänningar?”
”Jag vill inte bli hjälpt av någon i huckle!”
”Jag vill ha svensk personal.”
Detta är bara några exempel på de kränkningar som våra apoteksanställda medlemmar utsatts för av kunder. Det är oacceptabelt. Unionen kan bekräfta den dystra bild som SVT rapporterade om häromveckan, att rasismen mot apoteksanställda är ett växande problem.
Och arbetsmiljöombuden befarar att problemet kommer växa ytterligare framöver, då rasismen i samhället har blivit allt mer normaliserad. Att bli utsatt för rasism, eller trakasserier av någon sort, när man bara gör sitt jobb är aldrig okej. Ingen ska behöva utstå glåpord eller kommentarer på hur man ser ut eller vilka kläder man bär.
”Man ska inte ta det personligt, men det känns inte bra när en kund inte vill bli expedierad av mig,” säger en av våra medlemmar som bär slöja. Arbetsgivaren har ett stort ansvar för att förebygga och agera vid trakasserier på jobbet.
I diskrimineringslagens tredje kapitel finns regler om att arbetsgivaren ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och motverka diskriminering i arbetslivet. Alla företag ska ha riktlinjer i syfte att förhindra trakasserier och rutiner för vad som sker när någon går över gränsen. Arbetsgivaren har också ett ansvar för att informera om rutiner vid trakasserier.
Om arbetsgivaren inte uppfyller sina skyldigheter, kan den bli skyldig att betala ersättning till den anställda som har blivit trakasserad eller diskriminerad. Det är också viktigt att trakasserierna polisanmäls, vilket flera apotekskedjor i SVT-reportaget uppger att de numera gör. Här krävs en tydlighet mot kunderna – arbetsgivaren måste göra klart att den här sortens uppträdande inte accepteras och att det får konsekvenser.
Det är också viktigt att arbetsgivaren samverkar med arbetsmiljöombuden i arbetet mot rasismen, att det blir en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Som fackförbund arbetar Unionen systematiskt med arbetsmiljöfrågorna och där är förebyggande av trakasserier en viktig del. Om diskriminering inträffar kan det bero på att det förebyggande arbetet inte har fungerat fullt ut.
Förebyggande arbete kan exempelvis omfatta följande fyra punkter:
1. Utarbeta en handlingsplan som bygger på en kartläggning av var på arbetsplatsen det finns risker för trakasserier eller diskriminering.
2. Anta en policy mot trakasserier och diskriminering och upprätta rutiner för att hantera incidenter. Gör policyn och beredskapsplanen kända i organisationen.
3. Informera nyanställda om arbetet mot diskriminering.
4. Inkludera utbildning om diskriminering i ledarskapskurser och annan kompetensutveckling.
Att synliggöra problemet är det första steget till att påverka attityderna. Därför är det stora genomslag som SVT:s granskning fått viktig.
”Sen det här blev en nyhet har kunder kommit in och sagt till mig att de hoppas att det inte händer här. Att problemet uppmärksammas gör att vi gemensamt kan stå emot,” berättar en av våra medlemmar som har utländsk härkomst.
SVT:s granskning riktar ljuset mot ett växande samhällsproblem. Ett problem som vi tillsammans och med alla medel måste motverka. Ingen ska behöva utstå rasism eller trakasserier på sin arbetsplats.