ETC Göteborg
Debatt: Oacceptabelt att hbtq-personer inte kan känna sig trygga på sitt jobb
Dagens ETC
När Göteborg denna vecka bjuder in besökare från hela Europa presenteras en ny studie om arbetsmiljön för hbtq-personer som är anställda i Göteborgs stad – ”Normer som skaver”.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Rapporten är beställd av Göteborgs stad som en del av den hbtq-handlingsplan som kommunfullmäktige beslutade om förra året. Studien är angelägen eftersom befintlig kunskap om hbtq-personers arbetsmiljö i Sverige är begränsad.
Syftet med undersökningen var att få en överblick över hur hbtq-personer upplever sin arbetsmiljö i Göteborgs stad och vilka konsekvenser arbetsmiljön har för hbtq-personers välbefinnande.
Studien innehåller både enkätundersökningar och djupintervjuer och visar att en tredjedel av homo- och bisexuella medarbetare inte är öppna med sin sexuella läggning för hälften av sina kollegor, medan två tredjedelar inte är öppna för hälften av sina brukare. Öppenhet i förhållande till brukare varierar mellan olika typer av verksamheter. Medarbetare med transerfarenhet upplever i lägre grad att de kan vara öppna med sin transerfarenhet gentemot kollegor och brukare.
Vidare visar studien att hbtq-personer är extra utsatta för
kränkningar, diskriminering och trakasserier och detta gäller i allra högsta grad för dem med icke-binära könsidentiteter och personer med transerfarenhet. En stor andel av hbtq-personerna upplever också att obetänksamt bemötande är en återkommande del av vardagen.
Generellt har hbtq-personer i Sverige sämre psykisk hälsa än genomsnittsbefolkningen. Detta beror inte bara på arbetsmiljön, utan också på faktorer utanför arbetslivet. Men studien visar ändå att hbtq-personer anställda i Göteborgs stad har erfarenheter av agerande från kollegor, chefer och brukare som enligt studien har en stor inverkan på deras välbefinnande och förmodligen också utgör delförklaringar till att hbtq-personer som arbetar i Göteborgs stad i genomsnitt mår sämre.
Studien ”Normer som skaver” är en viktig kunskapskälla för stadens pågående och fortsatta arbete med att förbättra arbetsmiljön för hbtq-personer. Även om de flesta hbtq-personer uppger att de kan vara öppna med vem de är för kollegor och brukare, kan vi inte vara nöjda förrän alla kan vara öppna. Trakasserier och obetänksamma kommentarer och ageranden mot hbtq-personer är naturligtvis helt oacceptabelt.
Studien har gett bra förslag som vi ställer oss bakom:
• Ett förstärkt aktivt arbete för att undanröja trakasserier och motverka mer subtila och omedvetna kränkande handlingar. Även brukares kränkningar måste tas på allvar.
• Ett fortsatt arbete med normmedvetet ledarskap både bland chefer på hög nivå i organisationen och bland första linjens chefer.
• Fortsatt stärkt normkritiskt arbete och hbtq-kompetens genom verksamhetsanpassade utbildningar.
Ett öppet och varmt klimat på arbetsplatsen, där normer och svåra ämnen hanteras konstruktivt och professionellt är avgörande för att trivseln skall omfatta alla. Vi vill därför att de tre förslag som pekats ut i studien snarast genomförs i staden, så att samtliga våra anställda upplever en inkluderande och hälsofrämjande arbetsmiljö.