Hoppa till innehållet

ETC Bergslagen

Debatt: Ny kurs för landsbygden

”Det är oerhört viktigt att vardagslivet fungerar för människor i hela landet. Att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer. ”, skriver debattörena.
”Det är oerhört viktigt att vardagslivet fungerar för människor i hela landet. Att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer. ”, skriver debattörena. Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

ETC Bergslagen

Landsbygden har länge försakats, oavsett regering. Många landsbygdsbor har sett lanthandeln och byaskolan stänga. Många upplever att staten har dragit sig tillbaka och att välfärden och servicen försämras. Nu är det en ny tid. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har lagt om kursen för landsbygden och har kommit en bit på vägen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Bergslagen som står för åsikten.

Det är oerhört viktigt att vardagslivet fungerar för människor i hela landet. Att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer. Det handlar om bostäder, om att kunna handla mat och tanka bilen inom rimliga avstånd och om att det offentliga inte drar sig tillbaka.

Vi är fast beslutna om att bryta den negativa trenden och har gjort en rad satsningar för att vända utvecklingen. Det handlar om stora investeringar i välfärden, bredband, fler utbildningsplatser, satsningar på lanthandlar och förbättrad tillgång till kommersiell service.

Det handlar också om fler bostäder samt ett påbörjat arbete med att stärka den statliga närvaron i landet.

Regeringen har även fått till stånd en bred parlamentarisk överenskommelse om de övergripande målen för en livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen – det är avgörande för jobben och en hållbar tillväxt i hela landet.

Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag för en samlad politik för landsbygden har varit på remiss. Ambitionen är att lägga en landsbygdsproposition under våren 2018.

För att lyckas med regeringens mål om ett Sverige som håller ihop krävs ett brett samarbete med såväl näringsliv, föreningar, offentlig sektor, lokala aktörer, de politiska partierna och inte minst de som bor och lever på våra landsbygder.

Det som hittills har gjorts är inte tillräckligt och det tar tid att vända utvecklingen. Vi måste alla göra mer för att skapa ett land som håller ihop. Vi har påbörjat det viktiga -arbetet – och kommit en bit på vägen – och vi tror på en ljusnande framtid för landsbygden.

Att se till alla människor och till hela landets utveckling är en del av den svenska modellen. Och den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas!

 

Ämnen i artikeln