Opinion
Debatt: Nu tar vi samåkning till en helt ny nivå
Dagens ETC
Vi agerar genom att sätta oss i tusentals baksäten, sida vid sida, axel mot axel, med människor som vi inte känner.Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Skjutsgruppen närmar sig nu tio år. Tio år där vi har visat att det är möjligt att dela på privatpersoners fordon med hjälp av en ideell och idéburen rörelse. Tio år med praktisk deltagarkultur och ideellt arbete som underlättat för transport-, miljö- och inkluderingsarbetet i alla kommuner i hela Sverige. Nu kommer vi göra mer.
Våra 60 000 deltagare har via sina dagliga samåkningar visat att vi kan göra någonting stort tillsammans. Vi kan via samåkning arbeta inkluderande, komma närmare varandra och få ner antalet fordon på vägarna i våra kommuner på samma gång. Våra deltagare har bevisat att “komma närmare varandra” är två saker i ett. Samtidigt som vi överbryggar avståndet mellan två platser så överbryggar vi också avståndet mellan varandra, som människor. Genom att dela lika på både fordon och på det demokratiska arbetet med rörelsen så kommer vi närmare våra grannar, kollegor och vänner.
Vi är barnskötare, lärare, personliga assistenter, designers, socionomer, föräldralediga, studenter, programmerare, ekonomer, pensionärer och entusiaster. Vi har valt att arbeta tillsammans som en ideell förening. Varför? Jo, för att vi sätter dig först och för att vi alltid kommer att göra det. Vi är inte ett företag, vi är inte ett statligt initiativ och vi är inte en vinstdrivande organisation. Vi gör inte det här för vinstintressen. Vi gör det här miljön, för samhället och för dig.
Ordet “deltagare” har blivit fantastiskt viktigt för oss för att förstå varandra och rörelsen. Vi deltar, tillsammans. För att det måste vara så. Det blir ingen samåkning om vi inte deltar. Det går nämligen inte att samåka ensam. Så är det också med rörelsen, den går inte heller att göra ensam. Vår filosofi kring resande översätts därmed naturligt till allt det vi gör. Precis som rörelsen och fordonen är något vi delar så är också det offentliga rummet någonting som vi delar.
I det offentliga rummet finns vi från civilsamhället samt privat- och offentlig sektor. Därför har vi under de här åren samarbetat med 30-talet kommuner, landsting och regionförbund. Vi har tagit fram ett verktyg för “samåkningsgrupper” som är gratis att använda. “Grupper” är som noder inom rörelsen. Alla kan starta sin egen grupp för antingen en specifik sträcka, ett område eller ett ämne. Idag finns pendlargrupper, evenemangsgrupper och grupper för samåkning till idrottsträningar, föreningar och arbetsplatser i alla län i hela Sverige.
Våra samarbeten har byggt på principen av att dela med sig. Det innebär att alla som bidragit under åren har godkänt att alla andra, som inte har kunnat vara med och bidra ekonomiskt, fått ta likvärdig del av den hemsida vi tagit fram. Gratis. Alla kommuner har nämligen inte pengar samtidigt, men vi samåker över alla kommungränser. Vissa har betalat, alla får använda hemsidan. Att arbeta på detta sätt är en praktisk konsekvens av vår filosofi om att dela lika och bjuda varandra på skjuts. Med det sättet att tänka blir vi inte konkurrenter för varandra, utan snarare underlättare, medskapare och deltagare.
Vi skojar inte när vi säger att vi verkligen tror på det här. Vi tror på att dela lika och bjuda varandra på skjuts. Vi tror att det vi gör är viktigt. På många plan. Det är viktigt inom civilsamhället, inom privat sektor och inom offentlig sektor. Vi tror att en värld är möjlig där vi delar på resurser tillsammans och att vi just precis nu, i Sverige 2016, behöver visa det genom praktiska exempel. I en tid där vi faktiskt vet att klimathoten och samhällshoten är på riktigt så behöver vi visa på hopp – genom att göra hopp. I en tid när vissa säger att vi ska vara rädda för varandra, hålla hårt i våra resurser och strunta i miljön, så agerar vi. Vi agerar genom att öppna upp våra fordon. Vi agerar genom att minska avgaser. Vi agerar genom att sätta oss i tusentals baksäten, sida vid sida, axel mot axel, med människor som vi inte känner.
Genom varje handling, varje unik samåkning, så visar vi att det är möjligt, ja faktiskt jättemöjligt, att engagera oss som samhällsförbättrande rörelser. Vi har gjort det här i snart tio år, och nu är det dags att göra mer. Vi kommer under 2016 utveckla vår ideella förening och bli en internationell rörelse under namnet “The Ridesharing Movement”. Vi kommer visa ännu mer vad vi menar genom att släppa vår kod fri så att alla överallt i världen kan starta samåkningsrörelser. Det finns hopp. Förändring är möjligt. Nu vill se dig agera. Gå med i vår förening, och börja med praktiska handlingar. Det är dags nu.
Fotnot: Här kan du läsa mer om skjutsgruppen och deras pågående insamlingskampanj.