Stockholm
Debatt: Nu tar vi kontrollen över hudsjukvården
Dagens ETC
Marknadiseringen av hudsjukvården i Stockholm har lett till en kraftig överetablering i innerstaden och akut brist på hudläkare i resten av landet. Nu tar regionen tillbaka kontrollen genom en efterlängtad och välbehövlig reform.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Sedan 2012 har det varit fritt fram för privata hudkliniker att etablera sig i Region Stockholm. I dag finns det ett tiotal mottagningar i innerstan och några enstaka i närförorter som Danderyd, Täby och Nacka. Längre ut i regionen är det tomt.
Under de här åren har såväl antalet besök som kostnaderna för regionen, som betalar för vården per besök, skenat. Patienterna har blivit brickor i ett ekonomiskt spel och pengar snarare än behov har tillåtits styra vården medan sjuka människor.
Samtidigt har vården av patienter med svåra hudsjukdomar blivit svårare eftersom de privata klinikerna i princip stängt dörren för dem med störst vårdbehov. Region Skåne införde vårdval för hudsjukvård 2014 och har sett en liknande utveckling, även där höjs nu röster för att ta tillbaka kontrollen.
Vårdval hud har också lett till en akut brist på utbildade hudläkare utanför Stockholm. De senaste åren har vi sett återkommande larmrapporter från både verksamheter runtom i landet och från personalorganisationer som kritiserat ordningen att privata kliniker i Stockholm kunnat ta in läkare på specialisttjänstgöring med alltför låg kvalitet. I alla våra grannländer är detta förbjudet – men inte i Region Stockholm.
Det här ändrar vi nu på. Genom att skrota etableringsfriheten och i stället upphandla vården kan vi säkerställa att regionens skattepengar används på ett bättre sätt, och att vården fördelas mer jämlikt över länet. Samtidigt säkrar vi kompetensförsörjningen på lång sikt.
Förändringen av hudsjukvården är ett resultat av Vänsterpartiets samarbete med mittenkoalitionen i Region Stockholm. Förra sommaren presenterade vi en omställningsplan för vårdvalen i regionen, där hudsjukvården varit högt prioriterad. Det är ett av de sämst fungerande vårdområdena som Moderaterna lämnade efter sig i Stockholm.
Åtgärderna som presenteras nu är efterlängtade bland både patienter och vårdpersonal.
Åtgärderna som presenteras nu är efterlängtade bland både patienter och vårdpersonal och vi i Vänsterpartiet är stolta över att kunna leverera politik som kommer att göra stor skillnad framöver.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.