Äldreomsorg
Debatt: Nu tar vi kontroll över äldreomsorgen
Dagens ETC
Alldeles för länge har privata företag som inte sköter sig tillåtits bedriva äldreomsorg med otrygghet för både äldre och personal som resultat. Det måste få ett stopp. Därför skärper vi i Stockholms rödgröna styre kraven på privata företag som driver äldreboenden på en rad punkter.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Filmen ”Det illojala vårdbiträdet” om visselblåsaren Stine Christophersen, som ställde sig på de äldres sida och som möttes av motstånd av chefer på bolaget Attendo, är en påminnelse om hur det kan se ut på golvet när de äldres rättigheter inte sätts i första rummet. Ett av de första besluten vi i det rödgröna styret i Stockholm fattade efter maktskiftet var därför att ta tillbaka äldreboendet Sabbatsbergsbyn i kommunal regi.
När de äldre tvingas möta nya ansikten varje dag skapas en otrygghet som är ovärdig ett välfärdssamhälle.
I dagens äldreomsorg behandlas personalen i en del verksamheter som slit-och-släng-varor, med ofrivilliga deltider och osäkra anställningar. Så är det fortfarande trots att en av lärdomarna från coronapandemin var att timanställningar är ett stort problem som riskerar att öka smittspridning. Det är alltså direkt farligt för de äldre.
På en rad punkter skärper nu Stockholms stad kraven på privata äldreboenden. Det handlar bland annat om att fler ska få rätt till heltid, ökade granskningsmöjligheter av de privata företagen och att ickevalsalternativet för vård och omsorgsboende nu blir kommunal regi. Det blir bättre för både äldre och personal.
Några åtgärder som äntligen blir verklighet:
• Heltid som norm. Vi inför krav på att minst 90 procent av personalen ska vara tillsvidareanställda på heltid för att skapa tryggare anställningar och högre kvalitet i omsorgen.
• Skärpta regler mot oseriösa företag. Företag med pågående Ivo-processer eller dokumenterade brister utesluts från att verka inom stadens äldreomsorg.
• Kommunal regi som ickevalsalternativ. Om man inte aktivt väljer annat så tilldelas man plats på ett kommunalt boende.
Samtidigt möter de förändringar vi genomför motstånd, både från näringslivet och från borgerliga partier. Det är helt orimligt.
Att personal har rätt till heltid borde vara självklart, inte något vi ska behöva kämpa för år 2024. Den som bor på ett äldreboende måste kunna känna igen personalen som kommer med eftermiddagsfikat eller som hjälper en att komma i säng på kvällen. När de äldre tvingas möta nya ansikten varje dag skapas en otrygghet som är ovärdig ett välfärdssamhälle.
Det är också absurt att skattepengar idag går rakt in i företag som bevisligen misskött sig. Det är dags att sätta stopp för detta. Det ska inte vara möjligt att konkurrera med dåliga villkor.
Vi måste ta tillbaka kontrollen över äldreomsorgen och garantera att varje skattekrona går till det den är avsedd för: en bra omsorg för äldre.
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.