Förskola
Debatt: Nu ska vi röra upp himmel och jord
Dagens ETC
Tillsammans med facken har vi nu en enorm kraft i våra krav, skriver Förskoleupproret. Men det är på håret att vi hinner få till det. För det finns inga depåer att ta av. Vi är utarmade.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Nu har Sveriges Lärare och Kommunal överenskommit att Förskoleupprorets krav på reglerade barngrupper enligt Skolverkets riktlinjer och en personaltäthet som möter barnens behov är vad som krävs. Tillsammans med facken har vi nu en enorm kraft i våra krav. Men det är på håret att vi hinner få till det! Det finns inga depåer att ta av. Vi är utarmade och fler, både förskollärare och barnskötare, flyr yrket.
Är arbetsmiljön i Tesla-fabriken viktigare än förskolans?
Barns rättigheter efterlevs inte. Skolverkets rekommendationer följs inte. Huvudmannen axlar inte sitt övergripande arbetsmiljöansvar. Vi blir sjuka. Lagar bryts. Kollektivavtal/lokala avtal respekteras inte av arbetsgivaren. I vissa fall hävdar de till och med att avtal inte nödvändigtvis måste följas.
Vad mer krävs då för att man ska utlysa strejk?
Är arbetsmiljön i Tesla-fabriken viktigare än förskolans?
Vi har alltså idag ett kollektivavtal som till stora delar är icke fungerande.
Visst, ett lagkrav skulle vara bra. Men det blir i dagsläget en alldeles för lång process. Förskolan överlever inte att invänta en lagstiftning. Att vänta in den tar för lång tid. Tid barnen, förskolan och samhället inte har.
Det är bråttom nu!
Statsministern uttalade sig i veckan om civilkurage. Vi uppmanar honom att rikta sin blick åt förskolans pedagoger just vad det beträffar. Här finns inte bara civilkurage med råge, utan en uthållighet som är omöjlig att överträffa. Nej, visst, vi blockerar inte motorvägar som de franska bönderna eller släpper loss barngrupper utanför kommunhus eller regeringsbyggnaden för att protestera.
Men vi håller i, håller ut och håller ett fast, skyddande grepp kring barnen, där andra släpper barnen vind för våg rätt in i destruktivitet och faror och vägrar se risker och vad som händer.
Statsministern borde vara medveten om att makten vi har faktiskt är total, vi kan stanna Sverige i en handvändning och utan förutsättningar kan vi forma framtiden lite som vi vill. Små revolutionärer är kanske vad samhället behöver? Man bör, som huvudman, ha i beaktande att under tiden man spar oss in i evigheten är det vi som formar nästa generations förmåga att vara samhället till nytta.
Nu borde stressen infinna sig i form av sömnlösa nätter hos alla i riksdagens partier som den 6 november 2019 konstaterade att förskolans arbetsmiljö redan då var skäl för skyddsstopp för alla parter, små som stora. Samtliga partier var överens om att detta inte fick fortlöpa.
Så under dessa år av processande av en lag om barngrupper enligt Skolverkets riktlinjer och personaltäthet enligt våra krav, kommer fler och fler barn fara illa, fler och fler förskollärare och barnskötare försvinna. Kvar blir en liten blöt fläck av forna tiders drömmar om en förskola i världsklass.
Dystopi? Nej. Ett hot om verklighetens sanning i närtid.