Hoppa till innehållet

Sverigedemokraterna

Debatt: Nu krävs ditt motstånd mot auktoritär utveckling

KD:s Ebba Busch, Liberalernas Johan Pehrson och statsminister Ulf Kristersson (M) lyssnar på SD:s Jimmie Åkesson vid partiledardebatten i riksdagen i förra veckan.

KD:s Ebba Busch, Liberalernas Johan Pehrson och statsminister Ulf Kristersson (M) lyssnar på SD:s Jimmie Åkesson vid partiledardebatten i riksdagen i förra veckan.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Just nu försvagas svensk demokrati allvarligt genom många små förändringar. Alla vi som tror på demokratin måste göra motstånd mot den utvecklingen, skriver Peter Gustavsson, aktuell med boken ”Angreppet – Så urholkar Tidöregeringen vår demokrati”.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Sverige har på många sätt en usel regering. Den delar ut stora skattesänkningar till dem som tjänar mest, samtidigt som välfärden står på svältkur. Den sviker klimatet, vilket hotar våra barn och barnbarns livsvillkor i framtiden och investeringarna och jobben här och nu. 

Och den är skrämmande passiv där handling behövs allra mest, vilket dömer ytterligare en generation som växer upp i utsatta stadsdelar till segregation. Det gör barn och unga till lätta offer för gängen.

Med kirurgisk precision ger de sig på krafter som kan granska och kritisera dem. 

Men allra mest allvarligt är hur systematiskt Tidöpartierna arbetar för att permanenta sin makt. Med kirurgisk precision ger de sig på krafter som kan granska och kritisera dem och hota deras möjlighet att fortsätta styra landet. 

Några exempel:

  • Det nya mediastödet, som saknar alla mål om medial mångfald och leder till en ny nedläggningsvåg av mindre tidningar, ofta med annan politisk färg än de som styr landet.
  • Nedskärningen på studieförbundens verksamhet med en tredjedel av det totala anslaget.
  • De förändrade reglerna för tillsättning av universitets- och högskolestyrelser, som öppnar upp för utbildningsministerns jakt på “woke” och “cancelkultur”.
  • Angreppen mot folkrörelsebiståndet, som förmedlar stöd till tusentals gräsrotsorganisationer som bygger demokrati underifrån runt om i världen.
  • De-facto-förbudet mot Socialdemokraternas lotterier, som på ett bräde stoppar 30 procent av finansieringen till det stora oppositionspartiet.

Motståndet har tagit fart mot den föreslagna angiverilagen, som gör lärare, socialarbetare och vårdpersonal till gränspolis med plikt att rapportera papperslösa – också när det står i konflikt med yrkesrollen. Men i övrigt har de breda protesterna mot Tidöavtalets systematiska angrepp mot demokratiska institutioner lyst med sin frånvaro.

Det är farligt, eftersom folkligt motstånd är det enda som kan stoppa en utveckling i auktoritär riktning. Det var människors vägran till anpassning som gjorde att amerikansk demokrati kunde överleva en mandatperiod med Donald Trump, och att Polen kunde stå emot de auktoritära tendenserna hos den tidigare PIS-regeringen. 

Vi behöver se sanningen i vitögat. Idag styrs vårt land genom en uppgörelse mellan marknadsliberal och auktoritär höger, som båda vinner på att knäcka vad som återstår av stark folklig organisering. 

Och för SD är detta bara de första stapplande stegen. De nöjer sig inte med vad de kallar “silvertejp”, de vill ta makten och förändra Sverige i grunden.  

Vårens debatt om Sverigedemokraternas trollfabriker var avslöjande. Inte minst för att den visade på partiets förakt för medial granskning och förkärlek för att sprida desinformation genom sina egna propagandakanaler. Finansierat genom partistödet – alltså våra skattepengar.

Vi påstår oss ofta ha lärt oss av det förra århundradets auktoritära regimer, och pratar om “aldrig mer”. Men diskussionen fastnar gärna vid vad de auktoritära regimerna gjorde när de regerat under lång tid, och vunnit full kontroll att styra utan motstånd från andra politiska krafter. 

Varje auktoritär utveckling börjar någonstans. Och i efterhand förbannar många att de inte stoppade den i tid. 

I Sverige har vi fortfarande chansen. Men då behöver de många gå ihop.

Peter Gustavsson  

Författare till “Angreppet – Så urholkar Tidöregeringen vår demokrati”. Boken presenteras idag för allmänheten genom ett seminarium i ABF-huset i Stockholm med Ingvar Carlsson, Gabriella Lavecchia, Lawen Redar, Ulrika Schenström, Amanda Sokolnicki och Daniel Suhonen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.