Hoppa till innehållet

Integration

Debatt: Nu kopplas allt i orten ihop med kriminalitet

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC

När skedde den här förskjutningen? Och framför allt: Varför får inte föräldrar som berörs sitta i panelsamtal och lyfta fram sina historier, förklaringar och frustration, frågar sig Soledad Cartagena.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

2011 kom boken som lyckades med att få läsovana killar att börja läsa. ”Min historia – jag är Zlatan Ibrahimovic” av David Lagercrantz och Zlatan Ibrahimovic Särskilt förvånande var det att unga med invandrarbakgrund tog sig till biblioteket för att låna biografin om en av världens största fotbollsstjärnor. Han, som var uppväxt i Rosengård, ett av Malmös fattigaste utsatta områden, var en av världens bästa fotbollsspelare. Trots en tuff barndom med våld, alkohol, droger och fattigdom. 

Boken sålde i över en miljon exemplar. Recensionerna och diskussionerna fokuserade på hur fattigdom, segregation och sociala problem präglar människor. Men även hur killen från orten med sin talang tog ta sig in i finrummen.  

Jag arbetade på ett folkbibliotek i Stockholm när boken om Zlatan kom. Människor i alla åldrar, men särskilt tonårskillar, stod i kö för att få tag på den. Många hittade en förebild i Zlatan och ett hopp om att ett annat liv kan vara möjlig tändes. 

”Om han, ortenkillen, lyckades så kan jag också”, sa en kille till mig. 

Några år senare arbetade jag som skolbibliotekarie på en gymnasieskola i Göteborg där de flesta elever kom från socioekonomiskt utsatta områden. Ungdomarna behövde en förebild. Lärare köpte boken i klassuppsättning och samtalen med eleverna handlade om utsatthet, fattigdom och frustration att ständigt betraktas som kriminell om du är mörk eller har ett utländskt namn. Men också en stolthet över att invandrarkillen Zlatan blev en av världens bästa fotbollsspelare. 

2023 har diskussioner om unga kriminella som skjuter ihjäl varandra på våra gator präglat medier, arbetsplatser och offentliga rum. På bokmässan i Göteborg är förklaringsmodellen från debattörer och forskare att moral är orsaken till våldet och unga gängkriminella. Och det utnötta argumentet att Sverige har tagit emot för mycket invandrare med fel religion. Det vill säga muslimer. Föräldrar med invandrarbakgrund kan inte uppfostra sina barn eftersom de kommer från länder där deras moraliska värderingar är annorlunda än svenska. När de kommer till ett civiliserat land som Sverige har de en moralisk kompass som inte kan skilja på rätt och fel. 

En debattör som just skrivit en bok om sin erfarenhet av att arbeta som rektor på en skola med många elever med utländska härkomst menar att vi inte kan blunda för att föräldrarna inte klarar av att vara som svenska föräldrar. Deras kultur är så annorlunda. 

Förklaringsmodeller som strukturell rasism på arbetsmarknaden eller segregering saknas helt. Inte heller lyfts frågan om hur en bättre integration hade möjliggjort att människorna i socialt utsatta områden hade kunnat lyckas 

Ytterligare en förklaring är manlighetskulturen och vad den gör med pojkar och flickor. Pojkar i orten lär sig att bli kriminella och flickor blir utsatta för hedersförtryck. I ett panelsamtal frågar sig en författare var de frånvarande papporna finns. Machoförebilder som Zlatan Ibrahimovic är katastrof för pojkar, säger någon. 

I Malmö lyssnar jag på ett panelsamtal mellan politiker, representanter från civilsamhället och polisen. Kvällens tema är varför unga dras in i kriminalitet och vilka lösningar som finns. En polis säger att pojkar i förorten har två drömmar: att bli kriminella eller fotbollsspelare. Båda verkar vara lika dåliga val i livet. Och att föräldrar i orten inte lär sina barn skilja på rätt och fel. 

En ung mamma med slöja räcker upp handen. Hon berättar att hon bor i Rosengård och är trött på bilden som alla i panelen lyfter fram. I Rosengård bor många föräldrar som gör allt för att deras barn inte ska hamna i kriminalitet utan i stället satsa på skolan. Många betalar till och med läxhjälp för att barnen ska klara studierna.

Varför sammankopplas allt från orten med kriminalitet idag? 

När skedde den här förskjutningen? 

Och framför allt: 

Varför får inte föräldrar som berörs sitta i panelsamtal och lyfta fram sina historier? Sina förklaringsmodeller och frustration. 

Konflikten mellan Israel-Palestina har milt uttryck eskalerat. 

Återigen får den muslimska befolkningen i Sverige bära skulden.