Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Nu genomför vi den efterlängtade omställningen

Rya kraftvärmeverk. ”Nu ställs Rya Kraftvärmeverk om till biogas”, skriver Ulf Kamne (MP).
Rya kraftvärmeverk. ”Nu ställs Rya Kraftvärmeverk om till biogas”, skriver Ulf Kamne (MP). Bild: Bild: Göteborg Energi AB

ETC Göteborg

Vi har att vänta höjda havsvattennivåer, kraftigare stormar och skyfall. Vi förbereder oss, klimatanpassar och bygger för att skydda oss mot de värsta översvämningarna, som kan drabba även oss i Göteborg. Men det viktigaste är att öka takten i klimatomställningen. Vi har påbörjat ett stort arbete, både i regeringen och i Göteborg, skriver Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Det är mer bråttom än många tror. Larmrapporterna duggar tätt. 2014 var det varmaste året någonsin uppmätt. 2015 var det också, liksom 2016. I dag står den genomsnittlige göteborgaren för alldeles för stora utsläpp. För att komma ner till en hållbar nivå behöver vi komma ner under två ton. Det krävs kraftfulla åtgärder.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Vi ser alltså även det som Ragnar Jönsson skriver i ETC. Han oroar sig för om politikerna inte längre bekymrar sig för klimathotet, eftersom de totala utsläppen inte rört sig ur fläcken under 20 års tid. Vi håller med om att det är alarmerande. Klimatförändringarna är här och påverkar oss människor redan nu.  

Ragnar Jönsson skriver om utsläppen av koldioxid från vår konsumtion och påstår att de är ”elefanten i rummet, som nästan ingen politiker vill tala om”. Då har han missat att jag och många andra politiker inte bara pratar om klimatet utan faktiskt driver fram beslut som leder till förändring. Och att Göteborgs stad sedan flera år har konsumtionsbaserade mål för utsläpp av koldioxid.

Ragnar Jönsson undrar också om de politiska partiernas agerande. Miljöpartiet fattar och nu börjar vi få gensvar från övriga. Men ännu återstår mycket, till exempel att få Centerpartiet att släppa motståndet mot flygskatt.

De värsta klimatkonsekvenserna kommer förstås i länder som Bangladesh, där marken är på väg att försvinna ner i havet, och orkaner sveper med sig de få ägodelar människor har. Men även i Sverige ser vi klimatförändringar i form av fler och kraftigare skyfall och höjda vattennivåer och till exempel att snöperioden har förkortats på 30 år med mer än två månader på sina håll i Norrland. Det förändrar ekosystem i grunden. Göteborgs stad har gjort riskanalyser som visar att vi kommer drabbas av allt högre vattenflöden och allt kraftigare stormar och orkaner i klimatförändringarnas spår. Vi bara måste rädda klimatet och få ner utsläppen.  

Ragnar Jönsson önskar att vi skulle förbjuda fossila bränslen och minska vårt flygande. Den politiken driver Miljöpartiet. Sverige ska bli ett helt fossilfritt land, 100 procent förnybart. Vi kan inte själva bestämma det, lika lite som Ragnar Jönsson kan. Det miljöpartiet gör för att lösa frågan är nya krav på att biobränsle successivt ska öka och därmed fasa ut fossila fordonsbränslen. En lag om reduktionsplikt är på gång.

 

Med Miljöpartiet som pådrivare ser vi en regering som aldrig haft en så aktiv klimatpolitik. Sverige har fått en ny klimatlag, vi har fått en energiöverenskommelse med 100 procent förnybar elproduktion och de har drivit igenom en historiskt stor miljö- och klimatbudget, som har höjts med mer än 80 procent. Det minskar inte utsläppen från en dag till en annan, men vi ser att åtgärderna har stor betydelse. Till exempel driver de igenom en lokal klimatomställning i hela Sverige, som ska minska mer utsläpp än Göteborgs alla bilar.

Även här i Göteborg har vi tagit stora kliv för att få en fossilfri stad. Göteborg ligger i framkant med en allt mer energieffektiv och fossilfri fjärrvärme. I Göteborgs stad är redan 92 procent av alla fordon miljöfordon och Göteborgs stad är i dag bäst i landet på att bygga lågenergiförskolor och skolor.

Men vi måste göra mer. Byggsektorn står för en stor del av utsläppen. Därför genomför vi försök med att bygga världens första helt fossilfria byggnad, som ska stå modell för hur andra hus kan byggas fossilfritt. Vi sätter upp fler solceller på kommunala tak och fler laddstolpar för att göra det lättare att ladda elbilar. Nu ställs Rya Kraftvärmeverk om till biogas. Och 2018 gör vi en mångmiljonsatsning på det arbete som krävs av Göteborg för att världen ska nå det tuffa målet som sattes på klimattoppmötet i Paris.

 

Ända sedan Miljöpartiet bildades för 30 år sedan har vi strävat efter det här. Nu sitter vi i regering och i ledande ställning i många kommuner. Nu genomför vi den klimatomställning som vi längtat efter. Vi önskar att det skulle gå fortare och att vi startat tidigare. Rom byggdes inte på en dag, inte heller en fossilfri stad eller ett fossilfritt land, men steg för steg ska vi minska utsläppen – på alla nivåer, i alla branscher, ja där det krävs en omställning, ända ner till negativa utsläpp.

Att ställa om Sverige och Göteborg kommer göra samhället grönare, skönare och trevligare. Vi måste bara sluta krama gamla förlegade utsläpp.

Ämnen i artikeln