Hoppa till innehållet

Northvolt

Debatt: Northvolt visar att vi inte ska lita på riskkapitalister

”Bristen på realistisk planering visar sig också när det gäller arbetsmiljön. Enligt Northvolts egen registrering har det skett 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier”, skriver debattören.

”Bristen på realistisk planering visar sig också när det gäller arbetsmiljön. Enligt Northvolts egen registrering har det skett 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier”, skriver debattören.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Dagens ETC

Nej, det är inte klimatomställningen och klimatmålen som är fel. Northvolts kris visar däremot tydligt att nyliberalernas samhällssystem där allt väntas lösa sig på en ohämmad marknad, leder till katastrofala misslyckanden.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Nu när Northvolt verkar stå inför konkurs skyndar sig nyliberala debattörer att påstå att det visar att klimatomställningen är fel och att klimatmålen måste överges. Anfall är bästa försvar, verkar vara Henrik Jönssons och Fredrik Kopschs taktik. Därmed hoppas de kunna dölja vad debaclet egentligen visar, nämligen hur fel det nyliberala mantrat är att viktig verksamhet ska överlämnas till riskkapitalister. 

De hoppas kunna dölja vad debaclet egentligen visar.

Harald Mix är riskkapitalisten bakom Northvolt och ett antal så kallade gröna industrisatsningar som Stegra (före detta H2 Green Steel) i Boden.  

I boken ”De svenska riskkapitalisterna” skrev Carolina Neurath och Jan Almgren för tio år sedan: 

”Många som beskriver Harald Mix talar om ett glapp ibland mellan idé och vad som är möjligt att genomföra i verkligheten.” 

När PM Nilsson hösten 2021 intervjuade Harald Mix drog han slutsatsen att “vi har nu en sann entreprenörsdriven ekonomi”.  

Andra har kallat Harald Mix affärsmodell för “bidragskapitalism”. Affärsuppläggen skräddarsys i syfte att kunna få maximalt med bidrag och subventioner från offentliga institutioner. 

Andreas Cervenka har kallat det ”ett extremt risktagande med andras pengar och livsöden i potten”. De vars ”livsöden ligger i potten” är de tusentals anställda.

När det kommit krav på att Harald Mix skulle skjuta till sin stora förmögenhet för att rädda Northvolt, skrev tidningen Affärsvärlden:

”Det vore tvärtom en stor nyhet om Harald Mix investerade många miljarder av egna pengar i Northvolt. Finns det några tidigare exempel där en riskkapitalmiljardär på allvar äventyrat sin egen förmögenhet? Det är ju genom att riskera andras pengar som 'riskkapitalister' blir rika.”

Om nu Northvolt går i konkurs kommer enorma summor pensionspengar och offentliga medel att förloras. Northvolt har fått stöd via statliga satsningar som Industriklivet och genom Klimatklivet (som delvis finansieras av EU). 

Även svenska pensionsfonder skulle göra stora förluster. AP-fonderna har investerat 5,8 miljarder i batteritillverkaren och AMF ungefär 1,9 miljarder. AMF, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar privatanställda arbetares tjänstepensioner, har köpt Northvoltaktier för omkring 1,9 miljarder kronor. Även Folksamgruppen, där Folksam och KPA ingår, har investerat i Northvolt i omgångar, senast 850 miljoner sommaren 2022.  

Samtidigt har Northvolts vd Peter Carlsson sålt aktier för ungefär 200 miljoner mellan 2019 och 2022.

Bland den kritik som framkommit finns synpunkter på att Northvolt startat i för stor skala i stället för att starta i liten skala, utvärdera och trappa upp.   

När Northvolt nyligen slog produktionsrekord med 60 000 battericeller var det endast fem procent av det som sades bli fabrikens totala kapacitet inom sex år från lanseringen 2017. 

Bristen på realistisk planering visar sig också när det gäller arbetsmiljön. Enligt Northvolts egen registrering har det skett 47 olyckor med särskilt farliga kemikalier. Flera dödsfall har uppmärksammats i massmedia. 

I Dagens ETC klagade en anställd på bristande arbetsledning. 

”Så här... vi polacker som jobbar här brukar kalla Northvolt för en stor pengatvättsoperation. Stålarna forsar men det är noll organisering. Jag har aldrig varit på ett så rörigt projekt förut. Cheferna vet inte vad de gör, de brukar be mig att ta byggbeslut åt dem. Så ska det väl ändå inte vara!”  

Detta sanslösa spel med människoöden och stora samhälleliga resurser visar tydligt på att det inte handlar om att klimatomställningen och klimatmålen är fel. Det visar att nyliberalernas samhällssystem där allt väntas lösa sig på en ohämmad marknad, leder till katastrofala misslyckanden.   

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.