Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nej tack till kött-, socker- och cigarettcancer

Bild: Foto: Claudio Bresciani / TT

Dagens ETC

En tredjedel av cancersjukdomarna i Sverige kan kopplas till livsstil. Detta viktiga budskap lyckades Cancerfonden få ut genom sin informationssatsning ”Säg nej till cancer”. Men tyvärr drar Cancerfonden nu tillbaka kampanjen efter omfattande, men felriktad, kritik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Enligt Världscancerfonden minskar cancerrisken betydligt för den som inte röker, dricker måttligt med alkohol, är försiktig med solen, äter mycket grönt och lite kött samt motionerar och undviker övervikt. Denna information är till för att du ska kunna göra hälsosamma livsval och är naturligtvis inte menad att skuldbelägga cancerdrabbade. Dessa livsviktiga budskap borde alla känna till. Därför borde det utgöra hörnstenen i svensk folkhälsopolitik.

Enligt Socialstyrelsen kommer var tredje svensk att drabbas av cancer, och så gott som alla känner någon som fått en cancerdiagnos. Men Cancerfondens ”Säg nej till cancer”-kampanj har ändå beskyllts i medier runt om i landet för att vara moraliserande och skuldbeläggande. Anklagelsen är totalt grundlös eftersom både cancer och hjärt-kärlsjukdomar faktiskt är livsstilsrelaterade. Den ökade ohälsan utgör ett allvarligt hot, inte bara mot oss som individer, utan också mot vår gemensamma välfärd. Det hotet kommer bli allvarligare i framtiden när färre som arbetar måste finansiera välfärden för allt fler äldre som drabbas av ohälsa.

I oktober 2015 meddelade Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut IARC att processat kött nu klassas som säkert cancerframkallande, efter att ha granskat över 800 rapporter. Och rött kött i allmänhet klassas som cancerframkallande med ungefär samma sannolikhet som akrylamid, UV-strålning och eldrök, vilket innebär en mycket hög sannolikhet. Konsumtion av processat kött som korv och skinka ökar markant risken för tjock- och ändtarmscancer. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och cancerrisken ökar i takt med ett större intag.

Världscancerfonden varnar också för kaloririka livsmedel och söta drycker. Det finns nämligen en koppling mellan ett högt sockerintag, speciellt i form av läsk, och övervikt, vilket i sin tur ökar risken för flera olika former av cancer. Sockerrika livsmedel som läsk, kakor och godis är ofta näringsfattiga och om man äter mycket av dessa kan det bli svårt att få i sig tillräckligt med näring och samtidigt hålla energiintaget på en lagom nivå. I godis utgörs ofta upp emot tre fjärdedelar av vikten av socker.

Rökning är den enskilt största orsaken till cancer. Att inte röka är därför det bästa sättet att minska sin risk att få cancer. Det är aldrig för sent att sluta eftersom cancerrisken minskar allt eftersom tiden går efter rökstoppet. I takt med att färre röker har insjuknandet och dödsfallen på grund av rökning minskat. Men fortfarande dör 5200 svenskar årligen på grund av rökning. Det är fler liv än trafikolyckor, narkotika och självmord skördar tillsammans.

De företag som säljer hälsovådliga livsmedel som läsk och kött och deras lobbyorganisationer har enorma resurser för att marknadsföra sitt budskap. Exempelvis säljer Svensk Näringslivs tankesmedja Timbro Mattias Svenssons bok Glädjedödarna som angriper allehanda punktskatter. Cancerfonden bör istället för att vika ner sig för dylika samhällskrafter konfrontera dem: Främst genom att ta ställning för köttskatt och sockerskatt som ett komplement till alkohol- och tobaksskatterna i kampen mot de livsstilsrelaterade cancersjukdomarna.